Укр Eng

Преса про нас

25.01.2016

Підслухано у Давосі. Про що говорили українські олігархи та політики на полях форуму у Швейцарії

Український сніданок у рамках Всесвітнього економічного форуму в Давосі зібрав разом міністрів, політиків та мільярдерів. Їхні дискусії та суперечки біля мікрофона та в кулуарах слухало НВ

СУДИ ТА СУПЕРЕЧКИ

В цьому році "український обід" у Давосі, захід, який щорічно в рамках Всесвітнього економічного форуму організовує бізнесмен Віктор Пінчук, перетворився на ранній сніданок. Дискусія про Україну починалася 22 січня о 7.30 ранку і проходила у форматі Chatham House. Тобто все сказане спікерами на сніданку можна було цитувати і переказувати, але без посилання на джерело. Такою була вимога організаторів форуму.

О 6.30 ранку в готель Могоѕапі, де проходив сніданок, прибули українські журналісти і депутати Верховної Ради з міжфракційного об'єднання Єврооптимісти. В цей самий час в кулуарах форуму з дружиною Мариною з'явився Олександр Ярославський, харківський бізнесмен, власник групи DCH. Незважаючи на ранній ранок, він виглядав бадьорим і перебував у доброму гуморі. "У мене все добре. Новий рік святкували до 8 ранку в Харкові", - розповів він про останні події у своєму житті. І додав, що в цьому році збирається інвестувати в Україну, відмовившись уточнити суми та сфери діяльності, які його приваблюють.

"З ким із влади ви зараз спілкуєтеся?", - поцікавилася у нього Севгіль Мусаєва-Боровик, головний редактор інтернет-видання Українська правда. "З Лещенком зараз буду спілкуватися. Він же тепер теж влада", - іронізував Ярославський, помітивши Сергія Лещенка, народного депутата Блоку Петра Порошенка (БПП).

"Буду вас тролити", - привітався Лещенко з бізнесменом. "Як там ситуація з Металістом [харківський футбольний клуб, яким раніше володів Ярославський, нинішній його власник - бізнесмен-втікач Сергій Курченко]? Не хотіли б повернути клуб?", - запитав нардеп.

- А як вам у владі? Слабенько поки щось, - потролив бізнесмен у відповідь.

- Почекайте, я в політиці з листопада 2014 року.

- У мене таке відчуття, що ви там вічно.

- І вже Бєню [бізнесмена Ігоря Коломойського] обмежили, Мартиненко [колишній нардеп фракції Народний фронт, якого швейцарська прокуратура підозрює в отриманні хабара] пішов.

- Та Бєня на вас чхати хотів! Де ви, а де Бєня? І Бєню з Мартиненком на хліб не намажеш.

- Раз ви кажете, що я поганий депутат, для мене це комплімент. Ви - представник олігархічного клану, - продовжив нардеп.

- Душа моя, я побудував готель, стадіон, аеропорт. Це конкретні речі, які бачать люди. А ваші розслідування куди приліпити? Звертаюся до вас як до депутата, коли буде закон про казино? – запитав Ярославський.

- Це питання до міністра фінансів.

- А ви депутат. Я ж її не знаю так, як вас.

Наприкінці перепалки з Лещенком Ярославський заявив, що все-таки вважає його хорошим депутатом: "Потролити у вас мене не сильно вийшло". Після того, як Лещенко вирушив до інших учасників заходу, Ярославський продовжив спілкування зі ЗМІ. На питання про те, чи буде він все ж таки купувати в Курченка футбольний клуб Металіст, Ярославський відповів коротко: "Що купувати? Борги в $30 млн.?" У Харкові йому і так добре, заявив Ярославський, навіть незважаючи на те, що мером міста є Геннадій Кернес: "Кернес сьогодні є, завтра немає. А я буду вічно", - розкрив він свої довгострокові плани.

В цей час з'явився організатор українського сніданку Віктор Пінчук.

- Вітя, привіт, - привітався з ним Ярославський.
- Чому так рано? – запитав у нього Пінчук.
- Заради тебе готовий взагалі не спати.

Головне питання, яке ставили Пінчуку до і після українського сніданку, стосувалося його суду з Ігорем Коломойським у Лондоні. Цей процес обіцяє стати одним з найбільш гучних і скандальних конфліктів між українськими олігархами. Пінчук подав позов до високого суду Лондона на Коломойського і Геннадія Боголюбова ще у 2013-му році. У січні 2016-го вони мали нарешті зустрітися в суді через конфлікт навколо Криворізького залізорудного комбінату.

"Ну ви з ранку і питання ставите", - уникав прямої відповіді про суд у Лондоні Пінчук. Того ж дня британські ЗМІ повідомили, що українські бізнесмени домовилися про врегулювання спору без судового розгляду.

На сніданок у Давосі прийшов і Юрій Косюк, власник компанії Наша Ряба і агрохолдингу Миронівський хлібопродукт, який у 2014-му обіймав посаду заступника глави Адміністрації президента. Нещодавно він розкритикував зону вільної торгівлі між Україною та ЄС, яка запрацювала з 1 січня цього року. "Український ринок відкритий для європейських товарів на 100%, а українські товари в більшості своїй мають обмеження щодо доступу на європейські ринки", - пояснив свою позицію аграрій. "А ваш бізнес від цього постраждає?", - уточнило НВ у Косюка. "У нас нічого не змінилося. Ми продаємо [у ЄС] сльози – 16 тисяч тонн", - пояснив він.

Доки гості форуму розсідалися за столами, голова правління НАК Нафтогаз Андрій Коболєв розповів НВ, що Нафтогаз у найближчі тижні подасть в суд на Росію за крадіжку "вишок Бойка". Мова йде не тільки про захоплене майно, яке по праву належить Україні, але і про невидобуті ресурси.

ЗНОВУ КОРУПЦІЯ

Головною темою українських розмов у Давосі стали успіхи і провали країни в боротьбі з корупцією. Про те, що зроблено в цьому напрямку, розповідала міністр фінансів Наталія Яресько, її підтримували міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус і заступник глави АП Дмитро Шимків. При цьому Яресько з розумінням визнавала наявність проблеми. "Я з Чикаго. Питання корупції – це те, що ніколи не зникне повністю", - пояснила міністр.

Згадав про корупцію у своїй країні і екс-міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт. "Рівень корупції в Швеції в 19-му столітті був дуже високим", - зазначив він. Згадка про 19 століття напружила українських гостей, вони явно не готові були чекати викорінення корупції 100 років.

Всіх на землю жорстко опустив Жозе Мануель Баррозу, екс-президент Єврокомісії. "Якщо ви не розв'яжете проблему корупції, США і ЄС не зможуть визнати ваших успіхів", - говорив він прямо в обличчя не комусь конкретно, а всім українським міністрам. Баррозу запропонував позбутися конфліктів інтересів у бізнесі й політиці, задекларувати доходи та витрати чиновників, повернути вкрадені активи і зменшити можливості для приховування майна в офшорах.

Вже після дискусії міністр Абромавичус доступно пояснив НВ, чому виконати рекомендації Баррозу не так просто. Він розповів, як йому заважають навести порядок на держпідприємствах на прикладі останнього скандалу на харківському заводі Електротяжмаш. 19 січня звільнений від займаної посади ще в серпні директор Електротяжмашу Володимир Глушаков у супроводі озброєних людей увірвався на територію підприємства.

"Що він там забув? Спортивний костюм якийсь у нього лежить у шафі? Чи якісь почесні грамоти? Чи він там золоту ручку забув?", - запитує міністр. За його словами, керівник підприємства загруз у корупційних схемах, міністерство оголосило конкурс на обрання нового директора заводу, вже розглядаються кандидатури більше 25 осіб, але екс-директор продовжує чинити опір звільнення. "Замість того, щоб як і весь світ сфокусуватися на нових технологіях, ми застрягли в середині 20-го століття, намагаємося воювати з червоними директорами. Це підприємство належить громадянам, а не конкретній фізичній особі, яка сиділа на потоках і хоче далі на них сидіти", - каже міністр. Абромавичус має намір залучити правоохоронні органи на допомогу, якщо конфлікт не розв'яжеться найближчим часом, і натякає, що у директора є високопоставлений захисник.

Американський фінансист і філантроп Джордж Сорос повідомив присутнім, що Києву потрібно не тільки боротися з корупцією, але і докорінно перезавантажити судову систему. "Нам не вистачає політичної волі у боротьбі з корупцією, - підтримав його нардеп Лещенко. - Шокуючим є той факт, що генеральним прокурором залишається [Віктор] Шокін".

НАГАДАТИ ПРО СЕБЕ

Колишній журналіст, а тепер міністр міжнародної торгівлі Канади Христя Фріланд була налаштована оптимістично по відношенню до України. "Цей рік повинен стати роком української економіки. Зона вільної торгівлі з ЄС – величезний прорив", - переконана вона, на відміну від аграрія Косюка. Фріланд, ще працюючи журналістом, неодноразово виступала модератором дискусій, організованих фондом Пінчука, і знає багатьох учасників цих зустрічей. Цього року вона практично не мала часу для спілкування в кулуарах. Вона встигає перекинутися лише парою фраз зі знайомими політиками. "Я повинна вас представити нашому прем'єр-міністру. Він теж захоплюється боксом", - посміхаючись сказала Фріланд мерові Києва Віталію Кличку і втекла на наступну зустріч. А Олексій Рябчин, нардеп фракції Батьківщина, нагадав меру його ж передвиборчу обіцянку повернути Сквер Небесної Сотні киянам і передав текст петиції з цього приводу. Спілкувався в кулуарах з Кличком і колишній президент Польщі Олександр Кваснєвський. "Що ви думаєте про ситуацію в Польщі?", - поцікавилося у Кваснєвського НВ. У Польщі торік обрали нового президента і парламент. Перші місяці роботи нової влади викликали тривогу в ЄС. Кваснєвський сказав, що не хоче обговорювати цю тему. "Я звик говорити про Польщу тільки хороше. А зараз говорити не можу, волію мовчати", - пояснив він.

Повертаючись до української теми, один західний бізнесмен радив депутатам, що Україні в цьому році необхідно здійснити хоча б одну велику реформу, наприклад, у судовій сфері. Підбиваючи підсумки дискусії, багато хто відзначав, що українське питання обговорювалося в рамках Всесвітнього економічного форуму в Давосі набагато менше, ніж минулого року. У світі багато нових конфліктів, проблем та інноваційних проривів. До речі, в ресторані цього ж готелю, де проходила дискусія про Україну, можна було помітити Еріка Шмідта, голову ради директорів Google. Але він був учасником інших панелей.

Джерело: nv.ua
Автор: Христина Бердинських
Share |

Повернутися до списку статей

Відео

RSS Все відео
22.02.2024

7-й Український ланч з нагоди Мюнхенської конференції з безпеки (MSC 2024)

23.01.2024

Український Сніданок у Давосі 2024. Анджей Дуда, Девід Кемерон, Дмитро Кулеба, Христя Фріланд

10.12.2023

Як наші лікарі рятують поспішайок під час війни - програма "Колиски надії"

19.09.2023

YES КОМАНДНИЙ ПУНКТ: Відкриття щорічної зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії 2023

Сторінки 1 2 3 4 5 ... із 5
 

Новини

RSS Усі новини

У Полтаві відкрили надсучасний реабілітаційний центр для поранених військових RECOVERY

12.04.2024

Відтепер інноваційний реабілітаційний центр для військових RECOVERY працюватиме і в Полтаві. Це вже 12-й центр всеукраїнської мережі, яку заснували Віктор та Олени Пінчуки задля допомоги Силам безпеки й оборони України. Тут зможуть отримувати безоплатні й доказові реабілітаційні послуги 2000 військових щороку.

В одеському реабілітаційному центрі RECOVERY Віктора та Олени Пінчуків запрацювало друге відділення

01.04.2024

В Одесі відкрили ще одне відділення інноваційного реабілітаційного центру RECOVERY, який надає безоплатну допомогу пораненим військовим із квітня 2023 року. Відтепер тут щороку зможуть відновлюватися понад 1500 захисників і захисниць України.


У Дніпрі відкрили вже третій реабілітаційний центр для поранених військових національної мережі RECOVERY

22.03.2024

Надсучасний реабілітаційний центр для поранених військових розпочав роботу в Дніпрі. Це вже 11-й центр національної мережі RECOVERY, яку заснували Віктор та Олена Пінчуки задля допомоги Силам безпеки й оборони України.

Сторінки 1 2 3 4 5 ... із 5
Створення та підтримка сайту: Креативна агенція «Арт Депо»