Укр Eng

PinchukArtCentre: Новини

05.05.2022

«Уяви Україну» - проєкт для підтримки українського культурного фронту

Проєкт, що складається з трьох частин, представляють PinchukArtCentre і Музей сучасного мистецтва M HKA за участі Центру образотворчих мистецтв Bozar та Європейського парламенту

PinchukArtCentre (Київ, Україна), Фонд Віктора Пінчука та Музей сучасного мистецтва M HKA (Антверпен, Бельгія) у партнерстві з Центром образотворчих мистецтв Bozar (Брюссель, Бельгія), Європейським парламентом (Брюссель, Бельгія) та Офісом Президента України представляють проєкт «Уяви Україну». Він складається з трьох частин і є продовженням боротьби на культурному фронті проти війни росії в Україні, про що PinchukArtCentre оголосив під час 59-ї Венеційської бієнале. Проєкт став можливим завдяки підтримці Фламандської спільноти Бельгії. 

«Уяви Україну» – амбітний проєкт, який має на меті вийти за межі нагальних потреб сьогодення, якими б гострими вони не були. Його ціль - створити ширший простір для міркувань та оцінити перспективи майбутнього. Європі необхідно звернути більшу увагу на Україну, на її прямолінійність і складність, на її можливості та перспективи. Взаєморозуміння між Європою та Україною має зростати.

Проєкт відкривається трьома виставками, які представляють роботи українських художників із колекції Фламандської спільноти: «Уяви Україну. Мистецтво як критичне ставлення» в M HKA (6 травня – 21 серпня 2022 року), «Уяви Україну. Великі та маленькі історії» в Bozar Council Room (6 травня – 21 червня 2022 року) та «Художник як свідок» у центрі Parliamentarium Європейського парламенту (6 травня – 30 вересня 2022 року). Ці виставки є вихідними пунктами для простору міркувань про минуле, сьогодення і майбутнє України як частини Європи.

Виставка в Європейському парламенті присвячена ідеї митця як свідка, експозиція в центрі Bozar протиставляє великі історичні наративи повсякденності людського життя, а твори, відібрані для музею в Антверпені, дозволяють поглянути на мистецтво як на інструмент критики.

На виставках також будуть представлені рефлексивні матеріали про Україну, зібрані PinchukArtCentre, а кожен із партнерів проведе серію заходів – лекцій, дебатів, кінопоказів тощо (програма буде оголошена на сайті). Разом з художніми роботами вони утворюють рефлексивну платформу, зокрема й у формі вебсайту, створеного M HKA та розробленого спільно M HKA та PinchukArtCentre.

Сайт буде доступний англійською, голландською, французькою та українською мовами. Спочатку він надаватиме контекст для виставок, а згодом на ньому розміщуватимуться матеріали експозицій та публічних заходів. Крім того, сайт задуманий як простір для пошуку ширших рішень, яких потребує суспільство. Проєкт «Уяви Україну» реалізується виключно в межах екосистеми, до якої входить велика кількість учасників. Саме тому організатори планують підтримувати безперервну роботу щодо залучення інституцій та громадян до участі в ньому. 

Проєкт передбачає довгострокове представлення, осмислення та комунікацію піднятої тематики. Європа та Україна мають спільно виробити структурні відповіді на питання про їхнє спільне та глобальне майбутнє.

Куратори виставок: директор Музею сучасного мистецтва M KHA Барт де Баре та артдиректор PinchukArtCentre Бйорн Гельдхоф.


Виставки


Музей сучасного мистецтва M HKA 

«Уяви Україну. Мистецтво як критичне ставлення» 

06.05 – 21.08.2022

Роботи Сергія Браткова, Давида Чичкана, Нікіти Кадана, Ніколая Карабіновича та Алевтини Кахідзе; новий мурал Анни Щербини; відео українських митців Яреми Малащука та Романа Хімея, Даніїла Ревковського та Андрія Рачинського, Дани Кавеліної, Ніколая Карабіновича, Яни Бачинської. Вступне відео на пісню «Обійми мене» Святослава Вакарчука та Akustikos Art Group.


Центр образотворчих мистецтв Bozar, Council Room 

«Уяви Україну. Великі та маленькі історії» 

06.05 – 21.06.2022

Роботи Сергія Браткова, Нікіти Кадана, Алевтини Кахідзе, Лесі Хоменко, Оксани Шачко та Анни Звягінцевої.


Центр Parliamentarium Європейського парламенту 

«Художник як свідок» 

06.05 – 30.09.2022

Роботи Сергія Браткова, Олександра Бурлаки, Нікіти Кадана, Алевтини Кахідзе, Ніколая Карабіновича, Жанни Кадирової та Лесі Хоменко.


Вхід на всі виставки безкоштовний.

Роботи, представлені на виставках, доповнені текстами професора кафедри української історії імені М. Грушевського Гарвардського університету, директора Гарвардського інституту україністики Сергія Плохія та колишнього голови правління Фонду Віктора Пінчука Томаса Вайє, відеозаписами контекстуальних думок професора історії Єльського університету Тімоті Снайдера та матеріалами дебатів.

Share |

Відео

RSS Все відео
18.11.2014

Сюжет про перфоманс Public Movement в рамках виставки Future Generation Art Prize 2014, ICTV

18.11.2014

Трейлер виставки Future Generation Art Prize 2014

18.11.2014

Сюжет про виставку 21 номінанта на премію FGAP2014 у PinchukArtCentre, 5 канал

18.11.2014

Сюжет про виставку 21 номінанта на премію FGAP2014 у PinchukArtCentre, СТБ

Сторінки 1 2 3 4 5 ... із 5
 
Створення та підтримка сайту: Креативна агенція «Арт Депо»