Укр Eng

PinchukArtCentre: Новини

23.09.2021

PinchukArtCentre представляє виставку 21 номінантки та номінанта на Премію Future Generation Art Prize 2021

PinchukArtCentre представляє виставку 21 номінантки та номінанта 6-ї Премії Future Generation Art Prize, яка зосередиться на демонстрації найактуальніших творчих тенденцій нового покоління художників. Заснована Фондом Віктора Пінчука в 2009 році, Future Generation Art Prize — це міжнародна премія в галузі сучасного мистецтва, метою якої є відкриття нових імен та надання довгострокової підтримки майбутньому поколінню художників.

Виставка, що включає нові й недавно створені роботи, досліджує не лише світ, у якому ми живемо сьогодні, а й світ, з якого ми прийшли, а також імовірне більш інклюзивне майбутнє. Геополітика, що впливає на глобальні потоки робочої сили, капіталу та технологій, залишається однією з основних сюжетних ліній у творах мистецтва. Наслідком історичного періоду колонізації, безперервних військових конфліктів і виснаження природних ресурсів є незагойні шрами. Тісний зв'язок зі світом природи представлено на виставці лінією спіритуалізму. Художники пропонують як нематеріальні, так і фізичні практики в якості інструменту турботи одне про одного всередині спільнот. Стосунки між людьми стають ключовим моментом у цілій низці проєктів, розкриваючи тендітну близькість і напругу квір-ідентичності.

Номінантки та номінанти у 2021 році: Алекс Бачинський-Дженкінс (Великобританія), Вендімагейн Белете (Ефіопія), Мінья Б’яб’яні (Гваделупа), Ріндон Джонсон (США), Агата Інгарден (Польща), Бронвін Кац (ПАР), Лап-Сі Лам (Швеція), Міре Лі (Південна Корея), Поль Махекі (Франція), Ліндсі Мендік (Великобританія), Генріке Науманн (Німеччина), Педро Невес Маркес (Португалія), Фріда Орупабо (Норвегія), Андрес Перейра Пас (Болівія), Тереса Солар (Іспанія), Азіз Хазара (Афганістан), Хо Рей Ан (Сінгапур), Тревор Йонг (Китай), а також колективи художниць та художників Ханна Квінлан та Роузі Гастінгс (Великобританія), Ярема Малащук та Роман Хімей (Україна) і Калла Хенкел та Макс Пітегофф (США).

Куратор виставки: Бйорн Гельдхоф, артдиректор PinchukArtCentre. Асистентки куратора: Олександра Погребняк та Дар'я Шевцова, молодші кураторки PinchukArtCentre.

Художній колектив Ярема Малащук та Роман Хімей увійшов до шортлиста як володар головної Премії PinchukArtCentre 2020 – загальнонаціонального конкурсу в галузі сучасного мистецтва для молодих українських художниць та художників віком до 35 років.

Усі інші номінантки та номінанти були обрані міжнародною відбірковою комісією, до складу якої увійшли: Хуліа Морандейра Аррісабалага, дослідниця й кураторка; Зої Вітлі, директорка Chiesenhalе; Джастін Ладвіг, кураторка нью-йоркської художньої організації Creative Time; Даніель Музичук, керівник відділу сучасного мистецтва Музею мистецтва в Лодзі; Іганьї Онвуегбуча, куратор і мистецтвознавець, куратор Центру сучасного мистецтва Лагосу (CCA); Джеппе Угельвіг, незалежний куратор і культурний критик; Джун Яп, директорка з кураторства, програм та публікацій Сінгапурського музею мистецтва.

Відбіркова комісія була призначена членкинями та членами міжнародного журі, до складу якого увійшли: Бйорн Гельдхоф, артдиректор PinchukArtCentre; Шилпа Гупта, художниця; Ельвіра Дьянгані Осе, директорка The Showroom в Лондоні; Лорен Корнелл, директорка освітньої програми Центру кураторських досліджень Бард-коледжу; Якопо Крівелли Вісконті, куратор 34-ї Бієнале в Сан-Паулу; Ральф Ругофф, директор Галереї Хейворд і артдиректор 58-ї Венеційської бієнале; Євген Тан, директор Національної галереї Сінгапуру та Сінгапурського художнього музею. 

Серед номінанток та номінантів міжнародне журі визначить володарів головної та спеціальних премій протягом роботи виставки Future Generation Art Prize у PinchukArtCentre в Києві. Премії будуть вручені під час церемонії нагородження в грудні 2021 року.

Володар головної премії отримує $100 000, з них $60 000 в якості грошової винагороди та $40 000 як інвестицію в його художню практику. Також присуджуються спеціальні премії на загальну суму $20 000, яка може бути розділена на розсуд журі між декількома художниками – до 5 осіб – для підтримки проєктів, що розвивають їхню художню практику.

Премія – вагомий внесок в участь молодих мисткинь та митців у динамічному культурному розвитку суспільств, що проходять через глобальні зміни. Вона сприяла художньому розвитку та створенню нових робіт більше ніж 120 художниць і художників для виставок у PinchukArtCentre в Києві та на Венеціанській бієнале.

Премія Future Generation Art Prize широко зарекомендувала себе як платформа для старту розвитку нових талантів. Так, володаркою головної премії в 2012 році стала Лінетт Ядом-Боак'є, яка згодом була номінована на Премію Тернера та провела успішну персональну виставку в Serpentine Gallery у Лондоні. Переможниця першого конкурсу Премії, Синтія Марселле, представляла національний павільйон Бразилії під час 57-ї Венеціанської бієнале у 2017 році. До числа володарів Головної премії також входить Дінео Сеше Бопапе, яка перемогла в конкурсі 2017 року та представляла ПАР на 58-й Міжнародній виставці мистецтв у Венеції в 2019 році. З повним списком лауреатів премії минулих років можна ознайомитися тут.

Виставка працює з 25 вересня 2021 року по 27 лютого 2022 року в PinchukArtCentre, Київ, Україна. Графік роботи: з вівторка по неділю, з 12:00 до 21:00. Вхід вільний.

Share |

Відео

RSS Все відео
18.11.2014

Сюжет про перфоманс Public Movement в рамках виставки Future Generation Art Prize 2014, ICTV

18.11.2014

Трейлер виставки Future Generation Art Prize 2014

18.11.2014

Сюжет про виставку 21 номінанта на премію FGAP2014 у PinchukArtCentre, 5 канал

18.11.2014

Сюжет про виставку 21 номінанта на премію FGAP2014 у PinchukArtCentre, СТБ

Сторінки 1 2 3 4 5 ... із 5
 
Створення та підтримка сайту: Креативна агенція «Арт Депо»