Укр Eng

PinchukArtCentre: Новини

16.04.2007

PinchukArtCentre відкрив виставку бразильського художника Віка Муніса

Центр сучасного мистецтва PinchukArtCentre (Київ, Україна) відкрив персональну виставку бразильського художника-фотографа зі світовим ім'ям Віка Муніса "Вік Муніс: Експертиза". Роботи цього художника представлені у найбільших музеях світу та на  найпрестижніших виставках, які проходили протягом останнього десятиріччя. На прес-конференції з нагоди відкриття президент PinchukArtCentre Пітер Дорошенко відзначив, що це перша персональна виставка бразильського художника у Східній Європі.

«Для PinchukArtCentre дуже важливо бути першими, працюючи з художниками світового рівня... Думаю ті, хто приходить до нас з самої першої виставки - а це вже наша третя виставка - мають можливість бачити, що ми піднімаємо дуже актуальні для сучасного мистецтва теми та працюємо із зірками, відомими у всьому світі. На підтвердження своїх слів, ми перші в Європі представляємо вам виставку Віка Муніса», - сказав президент PinchukArtCentre.

На думку Віка Муніса, роль PinchukArtCentre як інституції дуже важлива для розвитку сучасного мистецтва України. «У Бразилії, наприклад, схожі з PinchukArtCentre центри привозили роботи художників з інших країн - проте вони також відкрили світу бразильських художників, роботи яких на сьогодні представлені практично у всіх відомих галереях світу. Так само, наскільки я бачу, PinchukArtCentre починає відкривати світу українських художників, наближаючи їх до світового арт-спільноти».

Щодо своєї виставки і представлених на ній робіт Вік Муніс зазначив, що для нього в першу чергу є важливим процес створення об'єктів і їх фотографування, а не самі створені об'єкти.

Кредо художника: "Більше немає об'єктів для зйомки. Якщо хочеш щось сфотографувати, то спочатку створи це". Останні 20 років Вік Муніс постійно розширює межі сучасної фотографії та живопису. Його роботи ніколи не відображають навколишню реальність, окрім тієї, яку створює сам художник. Унікальні інсталяції, більшість з яких знищується зразу ж після зйомки, продовжують жити у роботах Муніса.

Відповідно і бачення ролі художника, вважає Муніс, полягає в тому, щоб вразити глядача і примусити його (за допомогою матеріалів, ідеї) не «пройти повз з нудним виразом обличчя», а зупинитися біля роботи, щоб розглянути. «Я не створюю щось для того, щоб зробити його оригінальним -- я шукаю оригінальне, шукаю сіль. І намагаюся за допомогою своїх робіт повернути світу оригінальне,» -- вважає художник.

Наступний проект Віка Муніса буде соціальним - за участі людей, що живуть на сміттєзвалищах. «Я вже використовував відходи та пил у своїх роботах, тепер хочу використати справжнє сміття. На превеликий подив велика кількість людей у світі живуть на сміттєзвалищах. Коли я побував там - побачив, що ці люди дуже страждають на шкірні захворювання. Ідея ж мого проекту полягає в тому, щоб залучити цих людей до створення своїх портретів з цього сміття, далі з них будуть створені арт-об'єкти. На кошти від продажу цих робіт буде відкрита лікарня для людей з шкірними захворюваннями», - сказав він.

Виставка Віка Муніса в PinchukArtCentre відкрита для відвідувачів з 14 квітня до 20 травня всі дні тижня, окрім понеділка. Вхід вільний.

Як повідомлялося, виставка "Вік Муніс: Експертиза" представляє 50 спеціально відібраних робіт, створених Віком Мунісом в 1993-2007 роках. Для створення своїх робіт художник використовував нетрадиційні матеріали, такі як ікра, діаманти, шоколад, золото, ґрунт, цукор, сміття, вата, арахісове масло, джем, цвяхи, пряжу і навіть кров.

PinchukArtCentre є одним з найбільших центрів сучасного мистецтва у Східній Європі. Серед основних видів діяльності - організація виставок, підтримка культурних проектів. З часу відкриття PinchukArtCentre відвідало більше 75000 осіб. Попередню виставку молодих українських і американських художників GENERATIONS.UsA протягом трьох місяців відвідало близько 40000 осіб.
Share |

Відео

RSS Все відео
15.06.2015

Сюжет про виставку «На межі. Українське мистецтво 1985-2004» та виставку «Mute» Зінаїди Ліхачевої, ICTV, ФАКТИ ТИЖНЯ

15.06.2015

Сюжет про виставку «На межі. Українське мистецтво 1985-2004» та виставку «Mute» Зінаїди Ліхачевої, Euronews

14.05.2015

Сюжет про Український павільйон на 56-й Венеційській бієнале, ICTV, Факти тижня

14.05.2015

Сюжет про Український павільйон на 56-й Венеційській бієнале, ICTV

Сторінки 1 2 3 4 5 ... із 5
 
Створення та підтримка сайту: Креативна агенція «Арт Депо»