Укр Eng

Публічні лекції: Новини

06.04.2012

Домінік Стросс-Кан: Європі та світові потрібна солідарна антикризова політика

Dominique Strauss-KahnНезважаючи на певне поліпшення ситуації в світовій економіці, ключові загрози не усунені. Тому найбільш важливим завданням сьогодні є координація економічної та фіскальної політики в Європі і в світі в цілому. Альтернатива спільним діям виглядає страхітливо: поглиблення кризи та економічні війни.

Про це директор-розпорядник Міжнародного Валютного Фонду  2007-2011рр. Домінік Стросс-Кан сказав в ході лекції про майбутнє світової економіки, яка була прочитана в Києві в рамках проекту «Публічні лекції» Фонду Віктора Пінчука. Її слухачами стали понад 300 українських студентів, а також представники ділової та політичної еліти України, наукового та експертного співтовариства.

За словами Домініка Стросс-Кана, сьогодні продовжує існувати ряд факторів, які можуть мати негативний вплив на подальший економічний розвиток. Зокрема, мова йде про транскордонний рух капіталів, які можуть привести до виникнення нових «бульбашок» в економіці. Також залишаються невирішеними питання, що стосуються ліквідності, а також проблеми в банківській сфері.

Відеозапис публічної лекції за участі Домініка Стросс-Кана

Фотогалерея публічної лекції за участі Домініка Стросс-Кана

Найбільш серйозна ситуація - в Європейському Союзі. Від того, чи зможуть європейці координувати економічну та фіскальну політику, залежить успіх антикризових зусиль в усьому світі. «У нас було міжнародне співробітництво під час кризи - на безпрецедентному для історії рівні. Всі країни, які зіштовхувалися з економічними проблемами у 2008 і 2009 роках, вперше вирішили працювати разом, не намагаючись виплисти самотужки. Але сьогодні, коли настало полегшення, воля до координації та співробітництва зникає. Європа здійснила найбільш успішну спробу організувати таку співпрацю. І якщо Європа провалиться в цьому питанні, це буде останнім ударом, це буде кінцем процесу. І наслідки для глобальної економіки в цьому випадку будуть абсолютно драматичними», - сказав Домінік Стросс-Кан.

З технічної точки зору, забезпечити координацію економічної політики з метою запобігання нової кризи досить просто. Складність, на думку колишнього директора-розпорядника МВФ - в політичних аспектах, а саме - в зростанні «економічного націоналізму» у світі і зокрема - в країнах Євросоюзу. «Щоб переконати світ у необхідності економічного співробітництва, у тому, що проблеми можливо вирішити тільки через солідарність, але не через націоналізм - європейцям спочатку треба переконати в цьому своїх громадян. А переконаність громадян зменшується з дня на день», - підкреслив Стросс-Кан.

За його словами, перед Європою стоїть вибір: «Або ми зможемо подолати кризу за допомогою солідарної політики, або ми опинимося нездатними зробити це і - я боюся - це буде означати кінець співробітництва ще на довгий час, не тільки в Європі, але і в усьому світі. З усіма наслідками, що з цього випливають - тобто, економічними війнами. Іноді після і поза економічними війнами стоїть просто війна», - сказав Домінік Стросс-Кан, нагадавши, що більшість минулих воєн була викликана економічними проблемами.

«Саме тому на лідерах Європейського Союзу - особливо Європейського Союзу! - сьогодні лежить така величезна відповідальність», - підсумував Домінік Стросс-Кан, висловивши надію на те, що, повернувшись через рік до Києва з лекцією, він порадіє з того, що необхідні кроки в побудові ефективного економічного співробітництва в Європі були зроблені.

Share |

Відео

RSS Все відео
18.05.2012

Телесюжет про публічну лекцію за участі засновника Вікіпедії Джиммі Вейлза (ICTV)

18.05.2012

Телесюжет про публічну лекцію за участі засновника Вікіпедії Джиммі Вейлза (ICTV)

18.05.2012

Телесюжет про публічну лекцію за участі засновника Вікіпедії Джиммі Вейлза (Новий канал)

18.05.2012

Телесюжет про публічну лекцію за участі засновника Вікіпедії Джиммі Вейлза (СТБ)

Сторінки 2 3 4 5 6 ... із 6
 
Створення та підтримка сайту: Креативна агенція «Арт Депо»