Укр Eng

Круглі столи з питань безпеки : Новини

25.05.2018

Фонд Віктора Пінчука провів публічну панельну дискусію на тему кібербезпеки та дезінформації

24 травня 2018 року Фонд Віктора Пінчука провів публічну панельну дискусію на тему «Кібербезпека та дезінформація в Україні та на Заході». Генерал Кіт Александер, Головний виконавчий директор та президент IronNet Cybersecurity, директор Агентства Національної Безпеки (2005-2014); Тоомас Хендрік Ільвес, Президент Естонії (2006-2016 рр.) та Джаред Коен, автор бестселерів, колишній радник двох Державних секретарів США та Головний виконавчий директор Jigsaw, взяли участь у дискусії. Енн Епплбаум, експерт з міжнародних відносин, лауреат Пулітцерівської премії, виступила модератором дискусії.

У події взяли участь понад 400 українських студентів, науковців, лідерів думок, експертів з питань безпеки, а також стипендіати освітніх програм Завтра.UA та «Всесвітні студії» Фонду Віктора Пінчука.

Відкриваючи дискусію, Енн Епплбаум зазначила: «Україна відіграє дуже важливу роль у світі в контексті розвитку технологій війни. Україна – це така собі чашка Петрі, в якій російський уряд тестував різні види технологій та стратегій, різні форми ведення війни, нові способи використання кібертехнологій та кампаній з дезінформації… Я вбачаю в українцях людей, що найкраще знаються на цій темі і які запропонують найкращі рішення у майбутньому».

Говорячи про потребу об‘єднати зусилля разом, Генерал Кіт Александер наголосив: «На мою думку, говорити про проблему і зрозуміти її – це вже частина рішення. Ми говоримо про кібертехнології дуже неоднаково. Ми бачимо, які речі відбуваються, але ми не бачимо картину в цілому… Необхідно разом працювати компаніям між собою, компаніям і секторам працювати з урядом, разом працювати і державам, аби вирішити цю проблему. Цю проблему нікому з нас в односторонньому порядку не вирішити. Вона може бути вирішеною лише завдяки спільній роботі… Нам необхідно знайти відповіді на ці проблеми, адже виклик постане перед кожною країною… Ми повинні це вирішити не лише для України, але й для всього світу. Проте ви будете провідниками у цій сфері, і допоможете знайти рішення проблеми». ​

Цю думку підтримав Джаред Коен: «Я підозрюю, що якщо взяти 5 провідних американських компаній в сфері технологій, визначити 15 найрозумніших і найздібніших інженерів і зібрати їх в одному приміщенні, вони не знатимуть стільки ж про технології у світі, скільки знають люди, що сидять у цій залі. Причина – у тому, що все, що ми бачимо, як воно розгортається сьогодні в Україні, являє собою майбутні виклики, з якими Інтернет зіштовхнеться у більших масштабах… Україна – це театр раннього попередження щодо всього того, що ми спостерігатимемо, як воно розгортатиметься в Інтернеті… Досвід, який ви маєте – це дійсно щось унікальне, що відбувається зараз, і це дає людям у цій країні можливість розповісти всьому іншому світу, які нові виклики ви спостерігаєте сьогодні. Оскільки те, що здається всім іншим периферійною проблемою, перетвориться на проблему мейнстрімову».

Tоомас Хендрік Ільвес підкреслив важливість якнайефективнішого поширення Україною власного досвіду: «Україні є чому повчити нас всіх. Ми повинні досліджувати вас, а не розповідати вам… Вам дійсно треба робити так, щоб вас почули. Вам необхідно поширювати ваші історії якнайширше, тими мовами, які не вимагають від журналістів знання української, аби вони зрозуміли… Доносьте своє слово, так, щоб цим користувались на Заході, оскільки застосування для цього багато».

Це була друга публічна панельна дискусія з питань безпеки, організована Фондом Віктора Пінчука в Україні. Перша відбулась у грудні 2017 року за участі провідних світових експертів: Ештона Картера, міністра оборони США (2015-2017), Веслі Кларка, Верховного головнокомандувача об'єднаних збройних сил НАТО в Європі (1997-2000) та Джека Кіна, Голови правління Інституту вивчення війни (США).

Публічні панельні дискусії є частиною проекту «Публічні лекції», започаткованого Фондом Віктора Пінчука в 2006 році. Вже понад десятиліття Фонд регулярно запрошує до України провідних мислителів, політиків та громадських діячів, щоб обговорити виклики, що постають перед світом та Україною. Організація такого діалогу між світовими лідерами та українськими студентами дозволяє Фонду вже впродовж десятиріччя робити внесок у виховання нового покоління відповідальних лідерів.

Share |
Створення та підтримка сайту: Креативна агенція «Арт Депо»