Укр Eng

Ялтинська Європейська Стратегія: Новини

27.01.2022

Фонд Віктора Пінчука провів онлайн-дискусію YES із заступницею держсекретаря США Венді Р. Шерман та Президенткою Естонії (2016-2021) Керсті Кальюлайд

Фонд Віктора Пінчука в партнерстві з Ялтинською Європейською Стратегією (YES) продовжує серію онлайн-дискусій про глобальні виклики та їхнє значення для України. Під час онлайн-спілкування, що відбулося 26 січня 2022 року, заступниця держсекретаря США Венді Р. Шерман та Президентка Естонії 2016-2021 років, членкиня Наглядової ради YES Керсті Кальюлайд зосередили увагу на безпрецедентній напруженості вздовж східного кордону України та останніх дипломатичних кроках, зроблених США, союзниками в НАТО та Росією.

У вступному слові Венді Р. Шерман сказала: «Поки ми говоримо, Росія посилює загрозу щодо України. Росія зібрала понад 100 000 військових на кордонах України в результаті неспровокованого нарощування військової сили та направила додаткові війська до Білорусі, нібито для широкомасштабних військових навчань».

«Немає жодного виправдання оборонного характеру для того, щоб Росія зібрала таку кількість військ за такий короткий час на кордонах України. Україна не становить загрози для Росії. Варто повторити, що саме Росія вторглася в Україну в 2014 році й окуповує Крим донині. Саме Росія продовжує розпалювати війну на сході України», – додала вона.

«Сполучені Штати підтримують народ України, ми залишаємось відданими суверенітету України та її територіальній цілісності», – наголосила Венді Р. Шерман.

Вона зазначила, що з 2014 року США виділили Україні понад 5,5 млрд доларів безпекової та іншої допомоги. У грудні президент США Джо Байден санкціонував виділення Україні безпекової допомоги на суму 200 мільйонів доларів США, перші партії якої вже почали надходити до Києва.

«Ми всі, звичайно, сподіваємося, що Україні не доведеться використовувати цю зброю. Але якщо до цього дійде, то завдяки цим зусиллям Україна зможе краще захищатися від подальшої російської агресії. Сполучені Штати, наші союзники в НАТО та європейські партнери повністю віддані принципу «нічого про вас без вас». Тобто нічого не обговорюється про НАТО без НАТО, нічого про Європу без Європи та нічого про Україну без України», – сказала Венді Р. Шерман.

Керсті Кальюлайд подякувала заступниці держсекретаря США за запевнення, що нічого щодо України не буде вирішено без її участі. Вона запитала співрозмовницю, що можуть зробити союзники Києва на Заході, щоб цей меседж був більш зрозумілим.

Венді Р. Шерман відповіла: «Росія повинна вибрати шлях дипломатії. Не може такого бути, щоби Росія, яка має найбільший військовий контингент у Європі, є постійним членом Ради Безпеки, має гігантську територію з величезними енергетичними ресурсами та є однією з двох найбільших ядерних держав світу, була під загрозою з боку меншої України, яка все ще розвивається. Крім того, немає жодної загрози з боку НАТО. НАТО — це оборонний альянс».

Заступниця держсекретаря США нагадала, що НАТО лише раз була застосована стаття 5, яка говорить, що «напад на одного є нападом на всіх», яка стала на захист США після терактів 11 вересня 2011 року.

НАТО «не здійснювала жодних наступальних дій у Європі чи деінде, жодного примусу, жодної диверсії. Росія також повинна: не захоплювати країни силою, не змінювати кордонів силою, не примушувати, не вести підривну роботу. Отже, будь-яким доступним способом солідарно наполягаємо на дипломатії, а по-друге, готуємося до гіршого», – наголосила вона.

Відповідаючи на запитання Керсті Кальюлайд про можливе введення санкцій проти Росії, Венді Р. Шерман сказала: «Ми обмірковуємо ризики для Європи, але ми також обмірковуємо ризики для Росії. Їм потрібно продавати енергоносії, виводити їх на ринок Європи й отримувати за них платню. Їм це потрібно для їхньої економіки, і це дуже важливо для їхньої економіки. Отже, все взаємозалежне».

Вона процитувала коментар високопоставленого американського чиновника з цього питання: «Москві потрібні були доходи від нафти настільки ж, наскільки Європа покладалася на Росію в постачанні енергоносіїв. Енергетичне питання слід розглядати більше як взаємну залежність, а не як чисту перевагу Путіна».

Керсті Кальюлайд запитала про можливі сценарії, які можуть розгортатися навколо України з точки зору загрози з боку Росії.

Венді Р. Шерман відповіла: «Ми готуємося до різних сценаріїв. Повне вторгнення, будь-які війська... Держсекретар заявив днями, що навіть якщо один російський військовий вторгнеться далі в Україну, це стане дуже серйозною справою, тому що це порушує всі принципи міжнародної безпеки й говорить по те, що інша країна може діяти безкарно, що має колосальні наслідки для України та Європи. Але це також посилає повідомлення всьому світу, що решта автократів можуть діяти так само безкарно й переступати через давно встановлені міжнародні принципи суверенітету й територіальної цілісності».

«Я не знаю, що на думці в президента Путіна. Є лише одна людина, яка це знає, і це президент Путін. Я підозрюю, що навіть люди навколо нього не знають, як він зрештою вчинить», – додала вона.

Венді Р. Шерман наголосила, що «ми говоримо про подальше вторгнення в Україну, тому що вони здійснили незаконну спробу анексії Криму та постійно тиснуть на сході, на Донбасі».

Керсті Кальюлайд зазначила, що багато українців стурбовані перспективою повітряного нападу на їхню країну, й запитала про військову допомогу зброєю для України з боку її союзників і партнерів.

Венді Р. Шерман відповіла: «Президент Зеленський у складній ситуації, тому що він хоче, щоб його економіка розвивалася, а всі ці розмови про військові удари та конфлікт створюють не найкраще інвестиційне середовище. Тому ми повинні всіма способами економічно допомогти Україні, щоб вони змогли пережити цей важкий час, і ми повинні допомогти їм підготуватись у військовому плані всіма можливими способами, щоб вони знали, що матимуть подальшу підтримку».

Вона звернулася до Росії: «Що б ви не робили, знайте, що це не та Україна, якою вона була скількись років тому. Це Україна зі спроможною армією. Це країна, яка постоїть за себе».

Керсті Кальюлайд, своєю чергою, оцінила зусилля Володимира Зеленського щодо реформування країни в такі важкі часи: «Я ціную те, що робить президент Зеленський у реформуванні охорони здоров’я, почавши земельну реформу, яку треба було провести вже давно, також намагається боротися з корупцією та поліпшити інвестиційний клімат в Україні. І це попри те, що країна перебуває у стані війни. Покажіть мені іншу країну світу, якій це вдалося».

Експрезидентка Естонії процитувала нещодавнє опитування, проведене на замовлення Фонду Віктора Пінчука та YES, яке вказує на зростання підтримки України в протистоянні з Росією в шести європейських країнах. Підтримка західної громадськості базується на загалом позитивному ставленні до України та ідеї вступу країни до ЄС та НАТО, як показало опитування.

Коментуючи ці висновки, Венді Р. Шерман підняла питання пропаганди, яку поширює Росія: «Протягом грудня російськомовний контент, який сприяє загостренню напруженості, зріс майже до 3500 постів на день, що на 200 % більше, ніж у листопаді. Тому в Росії дуже багато працюють, щоб створити ці фальшиві наративи, щоби переконати росіян, що у всьому винна Україна, коли, звісно, цю кризу повністю створила Росія».

У заключному слові Венді Р. Шерман сказала: «Росія не має права вирішувати за Україну чи будь-яку іншу країну, якими будуть її кордони та яким буде їхнє майбутнє. Ми віримо в суверенітет і територіальну цілісність України, право України та українського народу обирати своє майбутнє».

Завершуючи дискусію, Керсті Кальюлайд подякувала Венді Р. Шерман за підтвердження підтримки США Україні: «Ми відчуваємо певне заспокоєння, але ми досі чекаємо, що США щодня чи двічі на день, так часто, як це потрібно, намагатимуться переконати росіян, що ми серйозно ставимося до захисту України, захисту права вільного світу, включно з НАТО, захищати себе та бути єдиними, як завжди».

YES та Фонд Віктора Пінчука залишаються відданими інтеграції України зі світом та присутності країни в міжнародному порядку денному. З 2004 року Ялтинська Європейська Стратегія є основною неурядовою платформою, яка об'єднує світ та України. Щорічні зустрічі YES збирають світових політичних і бізнесових лідерів, а також лідерів думок для обговорення майбутнього України та нагальних глобальних викликів.

Share |

Відео

RSS Все відео
19.09.2023

YES КОМАНДНИЙ ПУНКТ: Відкриття щорічної зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії 2023

08.03.2022

The War in Ukraine and the Future of the World Online conversation

18.05.2021

Онлайн-дискусія YES на тему нової книги Ніла Ферґюсона «Приреченість: політика катастрофи»

30.04.2021

Загрози безпеці України і що може зробити міжнародне співтовариство

Сторінки 1 2 3 4 5 ... із 5
 
Створення та підтримка сайту: Креативна агенція «Арт Депо»