Укр Eng

Ялтинська Європейська Стратегія: Новини

12.09.2021

YES Brainstorming – основні теми другого дня: дискусії про наслідки 9/11, ймовірність нової холодної війни, а також виклики та можливості для України

Другий день YES Brainstorming, організованого Ялтинською Європейською Стратегією (YES) у партнерстві з Фондом Віктора Пінчука, завершився обговоренням поглядів Кремля щодо України, наслідків теракту 11 вересня 2011 року та його значення для майбутнього.

11 вересня 2021 року відбувся другий день жвавих та інформативних дебатів під час YES Brainstorming, що завершився дискусією європейських та українських лідерів та експертів – зокрема за участі колишнього прем’єр-міністра Великої Британії Тоні Блера – з обговоренням таких тем, як внесок України у світову економіку, погляди Кремля стосовно України, наслідки теракту 11 вересня і його значення для майбутнього та те, як нова холодна війна не врятує планету, котра дедалі теплішає.

Близько 70 політиків, дипломатів, бізнесменів, активістів та експертів з більш ніж 20 країн зібралися вузьким колом на заході, що проходить 9-11 вересня у Мистецькому Арсеналі в Києві, Україна.

П’ята сесія за модераторства Джилліан Тетт, головної редакторки The Financial Times у США, та Девіда Рубенштейна, співзасновника та співголови правління The Carlyle Group, була присвячена обговоренню проблем глобальної економіки й того, як Україна може зробити свій внесок у їхнє вирішення. До спікерів приєдналися Владислав Рашкован, заступник виконавчого директора Міжнародного валютного фонду, Олена Білан, головна економістка Dragon Capital, і Тарас Качка, заступник міністра економіки – торговий представник України. Разом вони обговорили поточний стан української економіки та що країна повинна зробити для залучення іноземних інвестицій.

Розмова точилася навколо сильних позицій України в галузі технологій і точних наук, які за останні десять років покращувалися на 30 % щороку. На думку учасників дискусії, найкращий спосіб для України швидко залучити іноземний капітал – це заохочення підприємницької діяльності, яка змусить технологічно орієнтованих інвесторів відвідати Україну.

Наступна сесія була присвячена темі «Кремль про Україну – і що з цим робити?». Її модератором виступив Ніл Ферґюсон, старший науковий співробітник Інституту Гувера (Стенфордський університет). До нього приєдналися Тімоті Снайдер, професор Єльського університету, Сергій Плохій, професор Гарвардського університету, Маша Гессен, автор, журналіст, штатний автор The New Yorker, письменник-резидент Bard College, та Ольга Стефанішина, віце-прем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України. Дискусія торкалася широкого кола питань, утім учасники дійшли висновку, що Путін має історично хибні погляди щодо України та, поза всяким сумнівом, Україна – це не Росія, і що найкращий спосіб спростувати наратив Кремля – це розповісти захопливу історію України.

Сьома сесія, присвячена темі «Наслідки 9/11: що це означає для майбутнього?», була особливо важливою з огляду на 20-ті роковини катастрофи. Ведучий CNN Фарід Закарія провів повну поваги та рефлексій дискусію з колишнім прем’єр-міністром Великої Британії Тоні Блером, який поділився тривогами, які з'явились одразу після трагічної події, що назавжди змінила світ. Блер навів приклади багатьох уроків, отриманих за останні 20 років. Зокрема він закликав світових лідерів розглянути можливість розробити політику боротьби з терористичними організаціями на основі стратегії, глибокого аналізу та обговорення з союзниками, а не в результаті політичних рішень із короткостроковими цілями.

Заключна сесія ознаменувалася гарячою дискусією, модератором якої виступила Джилліан Тетт, головна редакторка та голова редакційної колегії The Financial Times у США, на тему «Нова холодна війна не зможе врятувати планету, що теплішає». У цій інтелектуальній битві зіткнулися Фарід Закарія та Ніл Ферґюсон. Закарія виступав за те, що нова холодна війна не може зарадити планеті, котра дедалі теплішає. Він стверджував, що ми можемо врятувати людство від найбільшої екзистинційної загрози лише шляхом співпраці з такими країнами як Китай, Індія та Бразилія. Ферґюсон, зі свого боку, стверджував, що планету можливо врятувати лише завдяки конкуренції в умовах холодної війни. Він звернув увагу на більш ворожі відносини між Китаєм та Заходом – на його думку, це означає, що ознаки холодної війни проявляються вже сьогодні.

Заключне слово Александра Квасневського, президента Польщі (1995-2005) та голови Наглядової Ради YES, стало завершальним акордом двох насичених дискусіями днів. 

Share |

Відео

RSS Все відео
19.09.2023

YES КОМАНДНИЙ ПУНКТ: Відкриття щорічної зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії 2023

08.03.2022

The War in Ukraine and the Future of the World Online conversation

18.05.2021

Онлайн-дискусія YES на тему нової книги Ніла Ферґюсона «Приреченість: політика катастрофи»

30.04.2021

Загрози безпеці України і що може зробити міжнародне співтовариство

Сторінки 1 2 3 4 5 ... із 5
 
Створення та підтримка сайту: Креативна агенція «Арт Депо»