Укр Eng

Ялтинська Європейська Стратегія: Новини

05.10.2020

Ялтинська європейська стратегія (YES) провела онлайн-дискусію, присвячену реформам, безпеці та євроатлантичним перспективам України

2 жовтня 2020 року Ялтинська європейська стратегія, у партнерстві з Фондом Віктора Пінчука, провела першу Онлайн-дискусію YES на тему «Перспективи реформ, безпеки та євроатлантичної інтеграції України». В ході події Стівен Бігун, заступник Державного секретаря США, відповів на запитання Енн Епплбаум, лауреатки Пулітцерівської премії. Відкрив дискусію член Правління YES Карл Більдт, міністр закордонних справ Швеції (2006-2014), Прем’єр-міністр Швеції (1991-1994).

У своїх вступних коментарях Стівен Бігун сказав: «Місяць тому я відвідував Україну, і протягом кількох днів перебування в Києві я мав нагоду поспілкуватися з представниками влади. Ми говорили про стан реформ, про те, що Президент Зеленський та Прем’єр-міністр прагнуть зробити». Він також розповів, що зустрічався з представниками неурядових організацій, що підтримують антикорупційний порядок денний «аби почути про ряд викликів, з якими вони продовжують мати справу». Він додав: «Після цього візиту я залишився досить оптимістично налаштований щодо майбутнього України».

Говорячи про співпрацю між Україною та нинішньою адміністрацією США, Заступник Державного секретаря Бігун зазначив: «Ми цілком пишаємося нашими набутками щодо України. Ми надали Україні безпекової допомоги на суму понад 2 мільярди доларів. Нинішня адміністрація активно підтримувала професіоналізацію українських збройних сил та зміцнення їх бойової здатності. Ця допомога включає в себе надання летальної військової допомоги. (...) Я і всі представники американської влади тісно співпрацюємо з Україною, і очікуємо лише на нові позитивні звершення від цих відносин. Ситуація наразі без сумнівів краща, ніж була 4 роки тому».

Коментуючи, він зазначив один з нагальних викликів, що постають перед Україною – корупцію: «Нас і надалі турбує корупція в Україні. Президент Зеленський надає цьому питанню високий пріоритет, проте ці питання вирішити не так легко, і вони не зникають. Ми всі маємо докласти спільних зусиль разом з українським народом, аби відвернути проблему».

Відповідаючи на запитання Енн Епплбаум про перспективи незмінності провадження політики США щодо України після президентських виборів, що наближаються в Америці, Стівен Бігун наголосив: «Як на особистому рівні, так і на рівні провадження політики, існує велика гармонія в розумінні питань, пов’язаних з відносинами між США та Україною. Щодо політики, яку Сполучені Штати сповідують по відношенню до України, я очікую, що вона буде послідовною. Я впевнений, що майбутній президент Сполучених Штатів (...) і надалі повністю підтримуватиме українську владу».

Говорячи про перспективи миру в Україні, Заступник Державного секретаря Бігун зазначив: «Мінська угода 2 і Нормандський формат залишаються актуальними – вони можуть бути небездоганними, проте це ті інструменти, що в нас є. Нам ще належить віднайти шляхи, як використовувати їх із залученням США та підтримкою США. Українська ініціатива щодо забезпечення більш тривалого режиму припинення вогню – це важливий перший крок. (...) Режим припинення вогню необхідний для зниження рівня насильства та напруженості, аби цього було достатньо для подальших кроків, необхідних для справжнього відновлення суверенітету України на цій території. На мою думку, першочерговим високим пріоритетом має бути безпека на Сході України. Це означає певний контроль над кордоном України, щоб могли утворитися інші умови, в тому числі й проведення виборів. І нарешті, і це надважливо – США, ЄС і міжнародні інституції мають відіграти в цьому активну роль – нам потрібний потужний фінансовий пакет у якості дієвого заохочення, який демонструє, що всі жителі України, в тому числі і ті, хто живе на Донбасі, є частиною України, яка може процвітати та бути успішною». Він додав: «Російська сторона має зрозуміти, що санкції не будуть зняті. Вони можуть навіть поглибитися, якщо російська влада не залучиться до конструктивного чесного дипломатичного процесу, спрямованого на відновлення суверенітету України на Донбасі».

Співрозмовники також торкнулися останніх подій у Білорусі, а також отруєння Алєксєя Навального, ролі Росії та відносин між США та Росією.

Відкриваючи дискусію в якості члена Правління YES, Карл Більдт представив формат Онлайн-дискусій YES. «У часи, коли немає можливості зустрітися, як ми це робили в Ялті та Києві, ми прагнемо заповнити цю прогалину онлайн-дискусіями. До моменту, поки ми не зможемо знову зібратися особисто в Києві у вересні наступного року, ми організуємо ряд онлайн-дискусій. Це перша така розмова», - сказав пан Більдт.

Щорічну зустріч YES 2020 було перенесено в зв’язку з пандемією COVID-19. YES та Фонд Віктора Пінчука зберігають свою відданість місії: інтегрувати Україну в світ та забезпечити їй належну роль у міжнародному порядку денному. Починаючи з 2004 року, Ялтинська європейська стратегія виступає головною неурядовою платформою, що налагоджує зв’язки між світом та Україною. Щорічні зустрічі YES збирають разом світових лідерів у сфері політики, бізнесу та лідерів думки для обговорення майбутнього України та нагальних глобальних викликів.

Відео події доступне за посиланням:

Share |

Відео

RSS Все відео
25.09.2016

Україна - тест для Заходу

25.09.2016

Офійційне відкриття 13-ої Щорічної зустрічі YES

25.09.2016

VOX UKRAINE | Ukraine: Protect, Defend and Carry On

14.09.2015

Sir Elton John speech at the 12th YES Annual Meeting

Сторінки 3 4 5 6 7 ... із 7
 
Створення та підтримка сайту: Креативна агенція «Арт Депо»