Укр Eng

Ялтинська Європейська Стратегія: Новини

13.09.2019

16-та Щорічна зустріч Ялтинської Європейської Стратегії (YES): головні тези першого дня

Віктор Пінчук відкрив 16-ту Щорічну зустріч Ялтинської Європейської Стратегії (YES) разом з Олегом Сенцовим – закликаючи повернути українських полонених, які перебувають у Росії, додому.

 

Президент Володимир Зеленський закликав світових лідерів продовжувати застосовувати санкції проти Росії, заявивши, що санкції – це форма податку, який сплачується за досягнення миру.

 

Київ, Україна, 13 вересня 2019 року: 400 політиків, дипломатів, бізнесменів, громадських активістів та експертів з 26 країн зібралися в історичному місці – Мистецькому Арсеналі у Києві, аби відзначити відкриття 16-ї Щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES), організованої Фондом Віктора Пінчука.

Перший день заходу відкрив засновник YES Віктор Пінчук і нещодавно звільнений режисер Олега Сенцов, який закликав Президента Володимира Зеленського зробити все можливе, щоб повернути інших українських в’язнів додому.

Сенцов, який був звільнений з російської в’язниці на початку цього місяця разом із 34 іншими українцями, звернувся до Президента із закликом робити більше для того, щоб допомогти тим, хто досі перебуває у полоні в Росії, Донбасі та Криму. Президент Володимир Зеленський відповів, що «зробить усе можливе, аби якнайшвидше звільнити всіх українських полонених».

Цьогорічна тема зустрічі YES мала назву «Щастя зараз. Нові підходи для світу в кризі» і Віктор Пінчук у своєму вітальному слові оголосив результати Всесвітнього дослідження щастя та політичних поглядів, за ініціативи та під керівництвом якого воно проводилось. Ключовий висновок є таким, що хоча українці песимістично оцінюють сьогодення, вони є вкрай оптимістичними щодо майбутнього.

Президент Володимир Зеленський, до якого під час ранкової промови приєдналися ще двоє його колег – Президент Естонії Керсті Кальюлайд і Президент Фінляндії Саулі Нііністьо – обговорили, як уряди та політики усього світу можуть сприяти щастю своїх народів.

Потім учасники мали нагоду послухати промови на тему щастя від цілої низки видатних спікерів, серед яких історик Ювал Харарі, художник Олафур Еліассон, психолог Стівен Пінкер та актор Йон Гнарр.

Перший день форуму був присвячений глобальним викликам, глобальній політичній ситуації та відносинам між Європою, Росією та Україною. Не дивно, що Крим став ключовою темою обговорення, а Віктор Пінчук заявив, що кримський народ притягнеться назад, «як магніт», щойно зрозуміє, що реформи тривають, і побачить, як процвітає український народ.

Президент Володимир Зеленський був більш прямолінійним щодо того, як Україна може повернути «свої території», заявивши, що «найважливішою зброєю є санкції», а пізніше колишній прем’єр-міністр Катару Шейх Хамад бін Джасім бін Джабер Аль-Тані висловив думку, що діалог має важливе значення для припинення конфлікту між Росією та Україною. Він зазначив, що так само, як Катар та Іран, Росія та Україна завжди будуть сусідами, тому вони повинні підтримувати комунікацію.

Корупція також стала ключовою темою першого дня зустрічі YES 2019, при цьому всі погодилися з тим, що потрібно реалізувати ще багато реформ. Зеленський додав, що «люди вже зараз повинні бачити зміни, враховуючи, що були прийняті нові антимонопольні закони та створено комітет з питань корупції».

Президент Естонії Керсті Кальюлайд показала, що розділяє той оптимізм, що вирує навколо: «Я впевнена, що Україна стане вільною від корупції та зможе наростити свою економіку, надаючи при цьому підтримку одночасно всім своїм громадянам".

Переходячи до глобальних проблем, Ювал Харарі чітко попередив про те, що екологічний крах – це реальність, і у нас залишилося дуже мало часу, щоб запобігти катастрофі. «Нам потрібна глобальна співпраця, оскільки жодна країна не може це зробити сама», - сказав він. Жодна країна не відмовиться від свого економічного зростання та конкурентоспроможності заради навколишнього середовища чи зміни клімату, тому світові лідери повинні докладати реальних зусиль для розробки та впровадження нових екотехнологій, які забезпечуватимуть економічне зростання, не руйнуючи навколишнє середовище.

Харарі також попередив, що штучний інтелект та нові технології стануть одним із найбільших викликів, що постануть перед людством у ХХІ столітті, припустивши, що вони, ймовірно, стануть причиною величезної нерівності, оскільки країни з високотехнологічними кластерами накопичуватимуть величезні багатства, а країни, що розвиваються, потерпатимуть від бідності.


Деякі інші тези за результатами сьогоднішніх дебатів:

 

«Зараз у світі більше миру, ніж будь-коли. Сьогодні більше людей помирає від самогубств, аніж від війни. Тепер ти сам свій найгірший ворог».

Ювал Харарі, професор Єврейського університету Єрусалима

 

«Ви повинні дати людям проекти на майбутнє, аби вони могли побачити і відчути, як саме завтра стане краще, ніж вчора.

Олафур Елліассон, художник

 

«Нам доведеться пояснювати нашим онукам, чому ми витратили неймовірну кількість часу та грошей на #Brexit, коли могли витратити їх на більш ніж реальну загрозу зміни клімату».

Ювал Харарі, професор Єврейського університету Єрусалима

 

«Я знав, що там була якась історія з вибухом на Чорнобильській АЕС у 1986 році, але я не очікував, що там було стільки таких історій».

Крейг Мазін, сценарист-продюсер успішного телесеріалу «Чорнобиль»

 

«Ми не виконуємо своїх колективних обов’язків. Міжнародний порядок тріщить по всіх швах. Відчувається якась непередбачуваність ...»

Саулі Нііністьо, Президент Фінляндії

 

«Ми опитали людей по ​​всьому світу. Найголовніше для українців – це щастя їхніх дітей».

Віктор Пінчук, Засновник YES

Share |

Відео

RSS Все відео
25.09.2016

Україна - тест для Заходу

25.09.2016

Офійційне відкриття 13-ої Щорічної зустрічі YES

25.09.2016

VOX UKRAINE | Ukraine: Protect, Defend and Carry On

14.09.2015

Sir Elton John speech at the 12th YES Annual Meeting

Сторінки 3 4 5 6 7 ... із 7
 
Створення та підтримка сайту: Креативна агенція «Арт Депо»