Укр Eng

Ялтинська Європейська Стратегія: Новини

11.07.2008

Нову розширену угоду про співпрацю між Україною та ЄС буде підписано на початку 2009 року – Саркозі

Європейський Союз та Україна підпишуть нову розширену угоду про партнерство і співробітництво на початку 2009 року. Таку упевненість висловив президент головуючої у ЄС Франції Ніколя Саркозі у посланні з нагоди 5-ї щорічної зустрічи Ялтинської Європейської стратегії (YES), датованому 11 липня 2008 року. Підписання цієї угоди він бачить як мету головування Франції у ЄС.

Звертаючись до учасників 5-ї щорічної зустрічи YES, він висловив жаль з приводу неможливості своєї особистої присутності на саміті, підкресливши, що «чудово обізнаний з високим рівнем дискусіій, які проводить Ялтинська Європейська Стратегія з питань, що є життєвоважливими для України та усієї Європи». Разом з тим він запевнив учасників самміту у тому, що Україна «має стратегічне значення для Європи», і він особисто, з момента обрання президентом Французьскої республики прагнув того, щоб між ЄС та Україною «встановилися особливі відносини».

Протягом декількох місяців, говориться у посланні Ніколя Саркозі, Франція клопотала перед своїми партнерами у ЄС та Європейській Комісії про проведення переговорів, які дадуть змогу укласти нову, посиленну угоду між Україною та ЄС. «Ми палко сподіваємось, що під час Евіанського Саміту 9 вересня, ЄС та Україна зможуть підписати історичні домовленності про принципи, цілі, обсяг та складові такого партнерства на майбутні роки заради Європейського майбутнього України. Евіанський саміт має надати вирішальний імпульс переговорам щодо нової угоди, яка згодом буде оформлена та підписана на початку 2009 року».

Ніколя Саркозі висловив упевненість у тому, що нова угода, що прийде на зміну Угоді про партнерство і співробітництво 1994 року, «позначить нову еру у розвитку відносин України та ЄС», оскільки дозволить зміцнити співробітництво в усіх сферах спільних інтересів - «політичному діалозі, міжнародній політиці та політиці безпеки, економіці та співробітництві у енергетичній галузі, співробітництві у захисті свободи, безпеки та законності, включаючи візове питання, та зміцненні спільних інституцій».

Він особливо підкреслив, що нова Угода встановлюватиме Зону вільної торгівлі між ЄС та Україною, що значно посилить економічну інтеграцію.

Ніколя Саркозі висловив упевненість у тому, що за умов укладення нової Угоди «зближення ЄС та України бути надалі прогесувати, що у повній мірі відповідає Європейській ідентичності та Європейському вибору України», наголосивши на важливості завдання заохочення та підтримки зусиль України у царині політичної та економічної модернізації.

Як повідомлялося, на початку 2008 року закінчився термін дії нинішньої угоди про партнерство і співпрацю між Україною і ЄС. 2006 року сторони почали переговори за змістом політичної частини нової угоди, і на даний момент вони перебувають у стадії завершення. Київ чекає, що в документ буде включений пункт про початок переговорів щодо введення безвізового режиму між Україною і країнами ЄС, а також про перспективи членства України в Євросоюзі.

Тим часом переговори про економічну частину, основою якої має стати договір про створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною і ЄС, почалися лише 2008 року, після вступу України до СОТ. Розуміючи, що ця частина переговорів затягнеться на кілька років, Київ запропонував Брюсселю виділити ЗВТ в окремий документ, який буде підписаний пізніше.

Разом з тим, наприкінці червня ЗМІ повідомили із посиланням на джерела у Європейському союзі про те, що підписання розширеної угоди між Україною та ЄС відкладається - зокрема, її політичну частину не буде підписано на саміті Україна-ЄС у Евіані 9 вересня 2008 року.

"Ялтинська Європейська Стратегія" (YES) - незалежна міжнародна організація, що об`єднала відомих політиків, лідерів бізнесу та громадської думки та журналістів з метоб реформування України та сприяння її вступу до ЄС. Організацію було засловано у липні 2004 року українським бізнесменом та громадським діячем Віктором Пінчуком.

Щорічні саміти YES у Ялті є комунікаційним майданчиком, де обговорюються та розробляються політичні та економічні стратегії для Європи та України. З 2004 року у роботі самітів взяли участь 42-й президент США Уільям Клінтон, канцлер Германії (1998-2005) Герхард Шрьодер, президент Польщі (1995-2005) Олександр Квасьневський, Президент України Віктор Ющенко та інші.

Окрім щорічних самітів, YES ініціює та організує дослідження громадської думки, форуми та дискусії з актуальних питань взаємовідносин України та ЄС, проводить регулярні опитування громадської думки у країнах ЄС з питань європерспектив України.

Share |

Відео

RSS Все відео
19.09.2023

YES КОМАНДНИЙ ПУНКТ: Відкриття щорічної зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії 2023

08.03.2022

The War in Ukraine and the Future of the World Online conversation

18.05.2021

Онлайн-дискусія YES на тему нової книги Ніла Ферґюсона «Приреченість: політика катастрофи»

30.04.2021

Загрози безпеці України і що може зробити міжнародне співтовариство

Сторінки 1 2 3 4 5 ... із 5
 
Створення та підтримка сайту: Креативна агенція «Арт Депо»