Укр Eng

Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр»: Новини

19.10.2017

19 жовтня відбулось друге засідання Наглядової ради Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр»

19 жовтня 2017 року відбулось друге засідання Наглядової ради Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» (BYHMC), де були озвучені підсумки роботи за рік та окреслені пріоритетні напрями розвитку проекту.

Під час засідання було розглянуто результати вивчення потенційних земельних ділянок під будівництво Меморіалу. Першим етапом обрання території стали незалежні дослідження, проведені за ініціативою BYHMC такими авторитетними організаціями зі збереження єврейських традицій у питаннях поховань та вшанування пам'яті загиблих, як «Атра Кадіша» та Комітет зі збереження єврейських кладовищ. Вони допомогли встановити точні межі колишнього Лук'янівського єврейського кладовища. Наступний етап ─ рішення щодо надання ділянки під будівництво. BYHMC вкрай важливо аби процедура проходила прозоро та з дотриманням усіх стандартів, тому громадськість буде інформуватись щодо усіх етапів вибору ділянки під будівництво Меморіалу.

Віталій Клічко, мер Києва: «В усьому світі є меморіали цієї великої трагедії, яка відбулась в часи Другої світової війни. Пам’ятники Голокосту є в Ізраїлі, Польщі, Німеччині, США. А у місці, де відбулась ця страшна трагедія, де за короткий проміжок часу було вбито велику кількість людей: євреїв, українців, росіян, ромів, ─ не зроблено нічого. Нам потрібно вшанувати пам’ять загиблих та пам’ятати про помилки, що були зроблені і коштували життя багатьох людей. Як столична влада, ми робимо все, щоб майбутні покоління знали про трагедію Бабиного Яру».

Віктор Пінчук, український бізнесмен та благодійник: «Дуже важливо, щоб ми виконали свій моральний обов'язок перед тими, хто загинув, перед тими, хто вижив, перед тими, хто допомагав, ризикуючи своїм життям. Також потрібно виконати моральні зобов'язання перед нашими дітьми. Вони повинні знати історію, мають вчитися не повторювати помилки і жити в кращому світі. В України з'явився ще один шанс показати себе сучасною країною, яка може говорити відкрито і чесно не лише про свої досягнення, а і про власне минуле. Україна з цим впорається і покаже себе європейською країною».

Разом із цим членам Наглядової Ради було представлено майбутні ініціативи BYHMC. Обізнаність молоді в історичному минулому ─ один із ключових показників позитивних змін у суспільстві. Саме тому освітні програми, ініціатором яких планує виступати BYHMC, не лише слугуватимуть можливістю для саморозвитку, а й привернуть увагу до «забутої» трагедії. Вони також важливі для наукового співтовариства, бо дадуть змогу його представникам більш детально дослідити цю тему.

Більше інформації щодо розвитку проекту можна знайти на офіційному сайті Фонду babiyar.org та сторінці BYHMC у фейсбук BABI YAR Holocaust Memorial Center.

Share |
Створення та підтримка сайту: Креативна агенція «Арт Депо»