Укр Eng

Новини

05.09.2022

Виставка Russian War Crimes відкрилася у Брюсселі

5 вересня 2022 року, Брюссель, Бельгія — Сьогодні у Брюсселі відбулося офіційне відкриття виставки Russian War Crimes. Проєкт, організований Фондом Віктора Пінчука та PinchukArtCentre у партнерстві з Офісом Президента України, Представництвом України при ЄС, Центром європейської політики та Українським громадським центром, був представлений у Station Europe перед будівлею Європейського парламенту у Брюсселі. Мета виставки — привернути увагу європейської громадськості до жахливої ​​реальності російської агресії в Україні.

Виступаючи на відкритті, Віктор Пінчук, бізнесмен і засновник Фонду Віктора Пінчука, сказав: «Коли у Бабиному Яру був створений меморіал жертвам німецьких звірств, скоєних у цьому місці, весь світ сказав: «Ніколи знову». Але це не спрацювало. Сьогодні ми не боремося за «Ніколи знову», ми боремося за «Зупинити зараз». Ми створили цю виставку, щоб показати всьому світу звірства, здійснені росією проти України, і боюся, що наступного разу, коли ми покажемо цю виставку, злочинів і фотографій буде ще більше. Ми віримо, що ця виставка відіграє свою роль у нашій перемозі.»

Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента України, сказав: «Якщо немає справедливості, то немає і свободи. Свобода та справедливість завжди йдуть пліч-о-пліч. Сьогодні українці борються за нашу свободу та хочуть справедливості. Але що таке справедливість, якщо не покарання для тих, хто її відібрав? Без справедливості щодо агресорів світ не буде вільним. Більше 26 000 зареєстрованих військових злочинів, про які ми вже знаємо, але у нас досі немає повної картини ситуації на окупованих росією територіях. Ми досі не знаємо, скільки людей загинуло через відсутність продовольства в Маріуполі, ми боїмося, що у нас будуть нові імена та нові міста, страшніші за Бучу.»

«Росія тероризує Європу енергетичною і продовольчою кризою. Вони намагаються пошкодити найбільшу атомну станцію в Європі. Наша мета — спеціальний трибунал і законна відплата. Чим активнішими та згуртованішими ми всі будемо, тим швидше Європа доб'ється цього результату. Росіяни мають бути притягнуті до відповідальності за окремі злочини, але й керівництво має постати перед судом. Реакція міжнародної спільноти на російську агресію проти України у 2014 році була вкрай м'якою, що призвело до нової кровопролитної війни. Нам необхідно створити нові рамки міжнародної безпеки», - продовжив Єрмак.

Роберта Мецола, голова Європейського парламенту, сказала: «Station Europe — це символічне місце, і з березня він є домом для Українського центру громадянського суспільства. Я хочу привітати організаторів зі створенням цієї розпачливої виставки, яка демонструє викриті злочини. Ці фотографії — свідчення страждань українського народу за наші свободи.»

Звертаючись до Дениса Шмигаля, прем'єр-міністра України, Мецола додала: «Прем'єр-міністре, я хочу запевнити вас, що Європейський парламент не закриватиме очі на вас і ваш народ. Ці воєнні злочини не будуть забуті, і ми зробимо все, що в наших силах, щоб притягнути до відповідальності кожного винного.»

Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України, сказав: «Виставка є болючим свідченням скоєних воєнних злочинів. Мета цієї війни — знищити український народ та його націю. Ми всі пам'ятаємо Бучу і те, як убивали цілі сім'ї, молодих та літніх людей. Росія продовжує атакувати цивільні об'єкти, транспортні вузли, школи та інфраструктуру, їхня мета, схоже, полягає в тому, щоб атакувати український народ скрізь, де тільки можна, але ці злочини скоюють не лише солдати, а й російське керівництво, яке наказало атакувати та бомбити наших дітей, наших жінок і чоловіків, і яке розпалило ненависть до нашої країни та її народу. Ми підтримуємо установу суду для переслідування російських воєнних злочинців, щоб справедливість перемогла.»

Дідьє Рейндерс, Європейський комісар юстиції та верховенства права, сказав: «Ситуація в Україні погіршується з кожним днем. Ті, хто несе за це відповідальність, мають бути притягнуті до відповідальності. Ми співпрацюємо та підтримуємо українські суди та Міністерство юстиції, а також Міжнародний кримінальний суд. Притягнення до відповідальності є ключем до функціонування міжнародної системи правосуддя. Співпраця у цьому питанні має вирішальне значення. Європол, Євроюст та інші інститути відіграють вирішальну роль у підтримці цих розслідувань. Ми готові притягнути винних до відповідальності, але для забезпечення їх законності необхідно дотримуватись процесуальних норм. Благополуччя жертв має бути у пріоритеті, щоб не допустити повторної травми.»

Після вступної промови відбулася дискусія, яку вела Аманда Пол, старша радниця з питань політики Центру європейської політики. У ній взяли участь Андрій Костін, генеральний прокурор України (онлайн); Олександра Матвійчук, голова Центру громадянських свобод (онлайн); Антон Кориневич, спеціальний посол Міністерства закордонних справ України; Антуан Гарапон, академік; Джеффрі Найс, колишній головний прокурор у справі Слободана Мілошевича (онлайн), а також спеціальні гості Вадим Токар, голова Макарівської громади та Сергій Анохін, пастор церкви євангельських християн-баптистів «Віфанія» (Буча), які розповіли аудиторії про свій безпосередній досвід російської агресії.

Виставка відкрита до четверга 15 вересня та включає відеороботу Олексія Сая, яка розпочинається із заяви президента України Володимира Зеленського, фотографій Мстислава Чернова, Філіпа Чанґа, Максима Дондюка, Павла Дорогоя, Єфрема Лукацького, Михайла Палінчака, Петра Сазонова, Євгенія Завгороднього, а також карту підтверджених російських воєнних злочинів в Україні та аудіозаписи російських солдатів, які телефонують додому і розповідають про скоєні ними звірства.

Особлива подяка Коаліції «Україна. П'ятий ранок» за надану інформацію про військові злочини.

Протягом наступних 10 днів відвідувачі Station Europe та Європейського парламенту в Брюсселі зможуть побачити докази та почути історії деяких жертв цієї війни, що дасть реальне уявлення про біль та руйнування, завдані росією, і, що важливіше, про справжню силу українського народу та його самобутність.

Виставка Russian War Crimes проходитиме у Station Europe, Place du Luxembourg, 1050 Ixelles протягом 10 днів (понеділок 5 вересня — четвер 15 вересня).

Щоб переглянути відеозапис церемонії відкриття та почути ці промови та свідоцтва, будь ласка, відвідайте наш канал на YouTube.

Фотографії виставки також доступні тут.

Share |

Повернутися до списку статей

Створення та підтримка сайту: Креативна агенція «Арт Депо»