Укр Eng

Новини

24.05.2022

Українські лідери закликають світ, особливо Європу, діяти вже тепер, щоб почати відбудовувати Україну

24 травня 2022 року, Давос, Швейцарія: Сьогодні в Russian War Crimes House у Давосі відбулося обговорення на тему «Як повернутися після страждань» за участю мера Мелітополя Івана Федорова, мера Бучі Анатолія Федорука, мера Маріуполя Вадима Бойченка, голови Київської облдержадміністрації Олексія Кулеби та Євгенія Фінкеля доцента Школи передових міжнародних досліджень Університету Джона Хопкінса. Модерувала захід Керсті Кальюлайд, президентка Естонії у 2016-2021 роках. 

Russian War Crimes House (Дому військових злочинів росії), який працює 22-26 травня, організований Фондом Віктора Пінчука та PinchukArtCentre у партнерстві з Офісом Президента України, Міністерством закордонних справ України та Українською асоціацією професійних фотографів.

«Ми маємо діяти вже сьогодні, нам не потрібно думати чи зволікати, нам потрібно діяти», — таким був головний заклик дискусії.

Виступаючи на заході, мер Мелітополя Іван Федоров зазначив: «Сьогодні минуло три місяці з моменту вторгнення в нашу країну. Того дня ми почали всюди бачити букву Z і думали, що вона означає, бо ми не розуміли. Тепер ми зрозуміли, що вона означає Zомбі. Ми знаємо, що люди, які вторглися на нашу землю, це зомбі, тому що вони нічого не розуміють. Вони не розуміють, що Україна – це окрема країна, що у нас своя ідентичність, своя культура. Під час Другої світової війни у нас на порозі стояв фашизм – сьогодні ми маємо зомбі. Ми виграли ту війну, виграємо і цю. 

З 2014 року відносини з росіянами стали неможливими. Останні вісім років змінили все, у тому числі і мислення наших людей. Наші громадяни бачили, що росіяни зробили в Криму та на Донбасі. Оскільки ми не можемо будувати відносини з вбивцями, ми не можемо будувати майбутнє з Росією та російськими агресорами. Спочатку вони повинні припинити вбивати наших дітей, жінок і мирних жителів».

Вадим Бойченко, мер Маріуполя, зазначив: «Коли росіяни вторглися три місяці тому, вони заявили, що зробили це, аби звільнити наш народ. У нашого міста є певні особливості – багато громадян говорять російською мовою, у нас багата спільна історія з Росією, але ці люди зруйнували всі аспекти нашого мирного життя, зокрема, школи, церкви та лікарні. Під час Другої світової війни нацисти знищили 10 тисяч маріупольців, а тепер подумайте лише, що за два місяці росіяни вбили 20 тисяч наших людей. Вони зруйнували сучасне європейське місто, яке ставало все більш західним та емансипованим. Але я переконаний, що добро продовжує жити. Заради наших дітей і людей ми повинні продовжувати жити».

Міський голова Бучі Анатолій Федорук додав: «Масштабних військових дій у перший день окупації у нас не було, але Росія почала свідомо атакувати життєво важливу інфраструктуру. Ми цінуємо іноземну допомогу, але не хочемо жити за її рахунок у майбутньому. Нам потрібно виконувати державні програми, щоб стати сильнішими. Треба визнати, що наші північні сусіди нікуди не зникнуть навіть після нашої великої перемоги. Нам потрібно, щоб Схід нашої країни був сильним і відстоювати цінності України. Виклики, з якими сьогодні стикаються Україна, ЄС і демократія, потрібно вирішувати разом».

Голова Київської облдержадміністрації Олексій Кулеба зазначив: «Сьогодні нам потрібно починати відбудову наших міст, ми не хочемо просто відновити їх. Ми зробимо стрибок уперед у розвитку нашої країни, а для тих, хто постраждав, ми будемо не просто реконструювати, а зробимо ривок уперед. Наші люди пережили Третю світову війну, воювали на українській землі, і досі виживають. Щоб вони вижили, ми повинні зрозуміти причини наших страждань. Ви (міжнародне співтовариство) є нашими партнерами, і ви повинні допомогти нам зрозуміти, як ми можемо зробити цей стрибок вперед і чому громадяни та діти страждали.

Як сказав президент, ми маємо діяти вже сьогодні, нам не потрібно думати чи зволікати, нам потрібно діяти. Ми простягаємо вам руку, щоб продемонструвати нашу ефективність. Коли з обох сторін матимуть місце конкретні дії, це станеться набагато швидше».

Мер Маріуполя Вадим Бойченко підвів підсумки: «Нам не можна зволікати з перемогою. У 2014 році ми бачили, що відбувається, коли ми зволікаємо. Це забере тисячі життів, а нам потрібно боротися за своє життя. Ми повинні бути сучасним містом у сучасній європейській країні. Скільки ще знадобиться Маріуполів, Буч та Мелітополів, щоб ми припинили фінансувати ворога? Ми маємо зробити це, щоб Україна перемогла, щоб Європа перемогла». 

Фотографії з панельної дискусії доступні за посиланням.

Share |

Повернутися до списку статей

Створення та підтримка сайту: Креативна агенція «Арт Депо»