Укр Eng
Я знаю, что посылать нам самолеты и оружие рискованно. Но риски бездействия гораздо больше.

Новини

15.03.2022

Україні потрібно більше, ніж співчуття Заходу, щоб перемогти Росію - Віктор Пінчук

Оригінальна публікація: https://on.wsj.com/3CHUfPm


Я знаю, що надсилати нам літаки та зброю ризиковано. Але ризики бездіяльності ще більші.
Віктор Пінчук


У Європі синьо-жовта фарба у дефіциті. Європейці у розпачі запитують себе: «Якщо Вона закінчиться, як ми зможемо підтримати Україну?»

Моя дочка розповіла мені цей недобрий жарт. Як гордий українець, я був глибоко зворушений численними проявами солідарності з моєю країною та її народом. Біженців приймають з теплотою та гостинністю. Люди з усього світу надсилають пожертви будь-якого роду. Європа і США зробили відчутні кроки, які ще недавно були немислими, щоб допомогти Україні захиститися від неспровокованого та варварського вторгнення Росії. Політичні лідери чітко дали зрозуміти, що посилять тиск і розглянуть подальші заходи. Я навіть чую, що західні столиці можуть відправити літаки в Україну.

Ми вдячні за все це. Але поки ви дискутуєте і розвиваєте симпатію, Україну руйнують. Російські літаки скидають бомби на наших дітей і стріляють ракетами по лікарнях, школах і заводах. Там, де вони стикаються з опором українських бійців, їх дикість подвоюється і вони руйнують міські квартали — вбивають людей у ​​них.

У той час як Захід турбується про порушення правил ведення війни і піклується про те, щоб не збільшувати конфлікт, Росія не дотримується таких обмежень, використовуючи масовий обман, атаки під фальшивим прапором, заборонену зброю, найманців і терористів. Оскільки Росія не змогла розбомбити Україну до покори, вона намагається вести війну у все більш жорстокі та брутальні способи.

Ми дякуємо вам за їжу, гроші, співчуття та намальовані синьо-жовті прапори. Але якщо ви хочете нас врятувати, Україні потрібні літаки, зенітні та протитанкові ракети, озброєні безпілотники та інша військова зброя. Тому я благаю наших друзів на Заході: будь ласка, дайте нам зброю. Перестаньте купувати вугілля та нафту з Росії. Не думайте про це; не оцінюйте варіанти; не розглядайте. Просто зробіть. Час - це життя. Я прошу Європейський Союз зробити Україну кандидатом на членство. Незалежна Україна належить до ЄС.

Я знаю, що ці дії тягнуть за собою ризик. Але в смертельній сутичці ви не можете допомогти, не ризикуючи. І є ще більші ризики бездіяльності. Що станеться, якщо ви дозволите Росії розірвати міжнародну систему, знищити суверенну націю, здійснити масові вбивства?

Зупинити агресора можна лише силою. Ми повинні протиставити жорстокість ворога нашу швидкість, рішучість та визначеність. Ми не можемо продовжувати хвилюватися, що агресор ескалюватиме ситуацію. Ми повинні змусити його хвилюватися, що ми також можемо ескалювати.

Україну ніколи не перемогти. Але багато українців помре; їхні сім'ї будуть знищені; їхні міста перетворяться на руїни. Це звичайні, миролюбні люди, які ніколи не думали ні на кого нападати, які хочуть лише миру і спокою та прагнуть бути сучасною європейською країною.

Коли в лютому 1941 року гітлерівські війська наближалися до Британії, Черчілль сказав Франкліну Д. Рузвельту: «Дайте нам інструменти, і ми виконаємо роботу». Це те, чого просять українці сьогодні: інструменти перемогти жорстокого тирана, який напав на миролюбну, вільну демократію, тому що це вільна демократія.

У цей кризовий момент українці не кажуть SOS, «рятуйте наші душі». Життя українців у небезпеці, але наші душі в безпеці. Ми кажемо вам: рятуйте ваші душі.

Віктор Пінчук — український промисловець і меценат.

Share |

Повернутися до списку статей

Створення та підтримка сайту: Креативна агенція «Арт Депо»