Укр Eng

Новини

24.06.2019

Фонди Олени та Віктора Пінчук й Veteran Hub у партнерстві з виданням «Новое Время» представили фотовиставку «Дотик»

21 червня 2019 року, фонди Олени та Віктора Пінчук й Veteran Hub у партнерстві з виданням «Новое Время» представили фотовиставку «Дотик», яка знайомить з історіями сімей українських військовослужбовців. Проект покликаний допомогти зрозуміти, що саме відчуває людина, після повернення додому з фронту, а також з якими викликами сьогодні стикаються родини ветеранів в Україні та світі.

Протягом півтора місяця видання «Новое Время» розповідало історії сімей військовослужбовців і їхнього повернення до мирного життя. Сім родин відверто відповіли на запитання про те, як вибудовувалися стосунки після розлуки, полону, поранень та довгих місяців військової служби. Кожна історія  доповнена чорно-білими світлинами, які найбільше передають емоції пари. Обрані фото представлені в експозиції у Veteran Hub до вересня 2019 року.  

Олена Пінчук, засновниця Фонду Олени Пінчук: «Цей проект не міг не народитися в Veteran Hub, бо саме тут ми робимо все, щоб створити коло довіри для відвідувачів. Сотні ветеранів та їх родини пройшли через руки психологів Хабу та змогли зберегти та поліпшити стосунки вдома. Історії їхніх перемог над страхами, тяжкими спогадами та порожнечею, яку лишає війна, мають бути розказані. Всім, хто був на війні і тим, хто допомагав військовим, важливо розуміти, який шлях проходить ветеран та його близькі вже після повернення в мирне життя». 

Івона Костина, голова правління Veteran Hub: «Нам інколи здається, що історія війни закінчується, як в кіно: зустріч на пероні і довгі обійми, далі – титри і музика. Проте, родинам військових момент зустрічі часто схожий на нове знайомство. Після нього ще потрібно звикнути до змін один одного. Для мене «Дотик» – спроба показати історію повернення з війни рівноцінно: з боку тих, хто зустрічає і тих, хто повертається. Близькі військових вдома переживають власний, абсолютно самостійний досвід війни: зі страхом від «абонент не може прийняти ваш дзвінок», численними коментарями сусідів та увімкненими новинами на кухні. Нам вдалось почути 7 унікальних історій родин, в яких чоловіки повернулись зі Сходу. І вони не схожі на те, що ми очікували почути».

Юля МакГаффі, головна редакторка порталу nv.ua: «У інформаційному полі ми уважно стежимо за новинами із зони бойових дій, де знаходяться наші військові. Ми радіємо, коли вони повертаються живими. Ми стежимо за тим, як вони інтегруються в мирне життя, беруть участь у крутих проектах, відкривають круті бізнеси. Ми бачимо те, що зовні, але не знаємо, що твориться усередині. Тому «Дотик», напевно, один з найвідвертіших проектів в українському інтернеті про українських військовослужбовців. Один з найкрутіших і точно найніжніший. І дуже сміливий. Я хотіла сказати велике спасибі усім його учасникам, за те, що знайшли в собі сміливість розповісти свої дуже особисті історії. І подякувати Микиті Завілінському за приголомшливі фотографії. І ми дуже пишаємось тим, що стали майданчиком для цього проекту».

За п'ять років понад 361 000 українських військових взяли участь у протистоянні російській агресії на Сході країни. Більшість з них повернулись до цивільного життя, хоча є й ті, хто продовжує службу за контрактом. Ветерани кажуть, що людина, яка повернулася з війни, має наново будувати стосунки з коханими, дітьми та власним оточенням. Їх новий досвід потребує осмислення та адаптації до цивільного життя.

Veteran Hub ­– ­спільний проект фондів Олени Пінчук, Віктора Пінчука та ГО «Побратими». Він почав діяти з листопада 2018 року в Києві. Створений задля централізованого надання послуг ветеранам, працівникам сектору безпеки, їхнім рідним та близьким, а також підтримки процесу їхньої інтеграції в цивільне життя. Це перший спільний простір для громадських організацій, що працюють в сфері ветеранських справ, який поєднує адміністративний центр для надання психосоціальних послуг та освітню платформу для суспільно важливих заходів.

Share |

Повернутися до списку статей

Створення та підтримка сайту: Креативна агенція «Арт Депо»