Укр Eng

Прес-релізи

05.09.2017

Маріна Абрамович прочитає публічну лекцію «Тіло художника / Публіка як тіло» на запрошення Фонду Віктора Пінчука

16 вересня, о 16:00, художниця Маріна Абрамович прочитає публічну лекцію «Тіло художника / Публіка як тіло» на запрошення Фонду Віктора Пінчука. Подія організована з нагоди 14-ї Щорічної зустрічі YES і стане початком публічної програми до виставки «Крихкий стан» у PinchukArtCentre.

Лекція відбудеться у головному корпусі Київського національного університету імені Тараса Шевченка (вул. Володимирська, 64/13). Участь безкоштовна. Кількість місць обмежена. Реєстрація обов’язкова.

Від старту своєї кар’єри Маріна Абрамович працює з перфомансом, використовуючи тіло та тривалість дійства в якості теми і художнього матеріалу. Вона заснувала Інститут Маріни Абрамович (Marina Abramovic Institute, MAI), який діє тепер як пересувний інститут, що представляє нематеріальні роботи, побудовані на розвитку в часі. В рамках даної публічної лекції вона проілюструє розвиток «Методу Абрамович» як колективного досвіду, розробленого для об’єднання публіки один з одним та з самим собою, а також представить нову генерацію художників перфомансу, що стали учасниками двох нещодавніх проектів MAI.

Поняття крихкості, стало основою концепції виставки і відображає тендітний стан уразливості – саме це визначення претендує на те, щоб бути найактуальнішою характеристикою сучасного світу. Термін «Fragile State» – це рефлексія про крихкий стан світового порядку, або у більш абстрактному сенсі – воно має відношення до ідеологічних, культурних та соціальних уразливостей. Водночас поняття крихкості стосується і кожної людини особисто – коли йдеться про уразливість тіла, психіки та свідомості.

Публічна програма «Крихкий стан», як і виставка, через серію подій дослідить різні тлумачення та визначення поняття крихкого стану. Кожна подія розглядатиме поняття крихкості в його різних аспектах – соціальному, культурному, історичному, філософському та психологічному. Адже за багатьма теоріями крихкість є засадничою характеристикою як людей, так і держав, глибоко приватною та водночас політичною.

З вересня по жовтень 2017 року лекторами публічної програми стануть видатні українські та світові фахівці – науковці та публічні діячі, дослідники та практики.

Публічна програма до виставки «Крихкий стан»

  • 13.09, 19:00 – Кураторська екскурсія арт-директора PinchukArtCentre Бйорна Гельдхофа.
  • 16.09, 16:00 – Лекція художниці Маріни Абрамович.
  • 20.09, 20:00 – Лекція Паскаля Гілена. «Соціо-культурний аспект крихкості»
    Паскаль Гілен – директор дослідницького центру «Мистецтво в суспільстві (Arts in Society)» при Гронінському Університеті, де він є професором соціології мистецтва та культурної політики.
  • 28.09 – Лекція Ярослава Грицака. «Історичний аспект крихкості»
    Ярослав Грицак – український історик, Доктор історичних наук і професор Українського католицького університету.
  • 05.10 – Лекція про філософський аспект крихкості.
  • 12.10 – Лекція про психологічний аспект крихкості.

Про Маріну Абрамович

Від старту своєї кар’єри в 1970х роках Маріна Абрамович працювала з перфомансом як з візуальною мистецькою формою. Тіло завжди було водночас її темою та творчим матеріалом. Досліджуючи власні фізичні та психічні межі у роботах, в яких прості дії побутового життя перетворюються на ритуал, вона переносила біль, виснаження та наражала себе на небезпеку у власному пошуку емоційної та духовної трансформації. Маріна Абрамович представляла свої роботи у найбільших інституціях США та Європи, у тому числі у Центрі Жоржа Помпіду, Париж, 1990; Музеї Гугенхайма, Нью-йорк, 2005; Музеї сучасного мистецтва Нью-Йорка, 2010; Галереї Serpentine, Лондон, 2014, тощо. Вона також брала участь у багатьох масштабних міжнародних виставках, серед яких Бієнале у Венеції (1976 та 1997) та Documenta VI, VII і IX, Кассель (1977, 1982 та 1992). Абрамович була нагороджена премією Золотого лева як Кращий митець 1997 року на Бієнале у Венеції за відеоінсталяцію та перфоманс «Балканське Барокко».

Про YES

Ялтинська Європейська Стратегія (YES) – провідний форум, де обговорюється європейське майбутнє України в глобальному контексті. YES сприяє розвитку нових ідей, налагоджує зв’язки України з міжнародними партнерами та підтримує сили, що виступають за зміни в Україні, розбудовує мережі тих, хто підтримує нову Україну по всьому світі.

Вже понад десять років YES виступає ініціатором діалогу між лідерами з України, ЄС, США, Російської Федерації та інших частин світу. В Україні вона надає майданчик для виступів влади та опозиції. Вона об’єднує разом лідерів від політики, бізнесу, представників ЗМІ, громадянського суспільства та експертної громади.

YES була започаткована у 2004 році, коли Віктор Пінчук запросив близько 30 європейських лідерів для обговорення майбутнього України та ЄС в рамках першої Щорічної зустрічі.

З 2004 по 2013 рік Щорічні зустрічі YES проводились у символічному місці – Лівадійському палаці у Ялті. Таким чином, місце, де у 1945 році було поділено Європу, стало майданчиком для об’єднання широкої Європи. Внаслідок анексії Криму Російською Федерацією Щорічні зустрічі було перенесено до столиці України міста Києва.

Щорічні зустрічі YES об’єднували керівників держав та урядів, серед яких були Тоні Блер, Ґордон Браун, Даля Грібаускайте, Реджеп Таїп Ердоган, Тоомас Гендрік Ільвес, Білл Клінтон, Броніслав Коморовський, Маріо Монті, Шимон Перес та Дональд Трамп. Серед спікерів були також голови міжнародних організацій, такі як Кофі Аннан, Жозе Мануел Баррозу, Джеймс Вольфенсон, Ламберто Заньєр, Роберт Зеллік, Рональд Ноубл та Андерс Фог Расмуссен. На зустрічах виступали такі високопосадовці, як Роберт Гейтс, Йоганнес Ган, Валдіс Домбровскіс, Гіларі Клінтон, Вікторія Нуланд, Кондоліза Райс, Христя Фріланд та Мартін Шульц. Серед спікерів були також мислителі та громадські лідери, такі як Річард Бренсон, Герман Греф, Олексій Кудрін, Артур Лаффер, Юрій Мільнер, Нуріель Рубіні, Ларрі Саммерс, Строуб Телботт, Найал Фергюсон та Ричард Хаас. Президенти та Прем’єр-міністри України, а також провідні українські політичні, соціальні та бізнес-лідери регулярно виступають в рамках Щорічних зустрічей.

До складу Правління YES входять Александр Квасьнєвський, Президент Польщі (1995-2005), Голова Правління YES; Карл Більдт, Міністр закордонних справ Швеції (2006-2014), Прем’єр-міністр Швеції (1991-1994); Патрік (Пет) Кокс, Президент Європейського парламенту (2002-2004), Депутат Європейського парламенту (1989-2014) Вольфганг Ішінгер, Посол, Голова Мюнхенської конференції з безпеки, Старший професор Школи управління Hertie; Віктор Пінчук, засновник YES, засновник Фонду Віктора Пінчука та групи EastOne; Хав’єр Солана, Генеральний секретар НАТО (1995-1999), Високий представник зі спільної зовнішньої та безпекової політики Європейського Союзу (1999-2009), старший науковий співробітник з питань зовнішньої політики Інституту Брукінгса та Стефан Фукс, Віце-президент «Havas Group», Виконавчий співголова «Havas Worldwide».

Для запитів ЗМІ:
тел.: +38 044 494 11 48,
[email protected]

Share |

Повернутися до списку статей

Відео

RSS Все відео
22.02.2024

7-й Український ланч з нагоди Мюнхенської конференції з безпеки (MSC 2024)

23.01.2024

Український Сніданок у Давосі 2024. Анджей Дуда, Девід Кемерон, Дмитро Кулеба, Христя Фріланд

10.12.2023

Як наші лікарі рятують поспішайок під час війни - програма "Колиски надії"

19.09.2023

YES КОМАНДНИЙ ПУНКТ: Відкриття щорічної зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії 2023

Сторінки 1 2 3 4 5 ... із 5
 

Новини

RSS Усі новини

У Полтаві відкрили надсучасний реабілітаційний центр для поранених військових RECOVERY

12.04.2024

Відтепер інноваційний реабілітаційний центр для військових RECOVERY працюватиме і в Полтаві. Це вже 12-й центр всеукраїнської мережі, яку заснували Віктор та Олени Пінчуки задля допомоги Силам безпеки й оборони України. Тут зможуть отримувати безоплатні й доказові реабілітаційні послуги 2000 військових щороку.

В одеському реабілітаційному центрі RECOVERY Віктора та Олени Пінчуків запрацювало друге відділення

01.04.2024

В Одесі відкрили ще одне відділення інноваційного реабілітаційного центру RECOVERY, який надає безоплатну допомогу пораненим військовим із квітня 2023 року. Відтепер тут щороку зможуть відновлюватися понад 1500 захисників і захисниць України.


У Дніпрі відкрили вже третій реабілітаційний центр для поранених військових національної мережі RECOVERY

22.03.2024

Надсучасний реабілітаційний центр для поранених військових розпочав роботу в Дніпрі. Це вже 11-й центр національної мережі RECOVERY, яку заснували Віктор та Олена Пінчуки задля допомоги Силам безпеки й оборони України.

Сторінки 1 2 3 4 5 ... із 5
Створення та підтримка сайту: Креативна агенція «Арт Депо»