Укр Eng

Інтерв’ю та статті

01.03.2013

Віктор Пінчук про благодійність

Мільярдер Віктор Пінчук у другій половині лютого приєднався до руху Giving Pledge. Він зобов'язався направити на благодійність половину своїх статків. Пінчук розповів Forbes про причини свого вчинку. У свіжому номері журналу опублікована скорочена версія інтерв'ю. На сайті Forbes публікує повну.

Ви вирішили віддати половину статків на благодійність ще в 2010 році. Чому ви приєдналися до руху Giving Pledge тільки зараз?

У мене спочатку було невірне уявлення про Giving Pledge. Я думав, що гроші потрібно переводити в якісь фонди, а мені хотілося самостійно визначати стратегію і відповідати за результат. Найпростіше - підписати і відправити чеки, але це не працює.

Потім з розповідей друзів і колег тих, хто вже приєднався до ініціативи, я зрозумів, що Giving Pledge - це просто моральне зобов'язання, витрачати свої ресурси на реалізацію свого бачення, заклик до інших. До цього я давно був готовий, тому відразу погодився.

Ви обговорювали своє рішення з ініціаторами руху Біллом Гейтсом і Уорреном Баффеттом?

У мене цього року була бесіда з Біллом Гейтсом в Давосі. Ми говорили про онлайн-освіту та торкнулися Giving Pledge. Він сказав, що в списку 92 американця, але є бажання зробити рух глобальнішим. Я попросив надіслати більше інформації, зайшов на сайт, подивився, хто вже приєднався, і написав My Giving Pledge.

Ви почали її словами «Той, кому всміхнулася доля, зобов'язаний повертати» ...

Нам потрібно лікувати суспільство. Після розвалу Союзу з'явилася невелика кількість багатих людей і дуже багато бідних. Люди відчувають несправедливість, їм важко пояснити, що рівність у бідності була можливою тільки за Союзу, що всі не можуть бути в списку Forbes. Так, дехто отримав якісь активи, але ми їх взяли не для того, щоб витрачати гроші на своє задоволення, а щоб з максимальною користю розпорядитися і почати віддавати. Причому віддавати ефективно.

Більшу частину того, що нам дісталося, ми повинні спрямувати на вирішення соціальних проблем. Якщо в кінці побачиш, що суспільство це зрозуміло і сприйняло, -  ти щаслива людина. Не  факт, що так і буде, тому краще на це не розраховувати.

Потрібно робити щось таке, що примирює. На Заході не потрібно вирішувати численні проблеми, які є в Україні. Філантропія у нас має шанс більше впливати на суспільство, ніж у розвиненіших країнах.

Що для вас означає дати таку клятву?

Я наполовину бізнесмен, наполовину філантроп і громадський діяч. Giving Pledge для мене - перш за все зобов'язання. Це не хобі - це мій lifetime commitment. Я не маю права зупинитися, передумати. Сказав - відповідай.

Як сприйняли таке рішення ваші діти?

В сучасному світі не можна покладати надії на спадщину. Якщо передаси у спадок бізнес, а ним не будуть толком займатися, то через рік він застаріє. Від нас що потрібно? Гени, поради, освіта, а далі нехай діти самі всього досягають. Якщо вони будуть знати, що отримають велику спадщину, це їх буде сильно демотивувати. Діти повинні бути цілеспрямованими і морально здоровими. Для мене це був важливий message дітям.

Вони вас підтримали?

Старша донька Маша без моїх порад почала займатися філантропією, створила будинок освіти EdHouse у Дніпропетровську. Це дотаційний проект, в якому філантропії більше, ніж бізнесу.

Дотуєте ви?

Вона керує - я їй допомагаю. Син Рома проходив практику у філантропічних організаціях в Америці. Минулого року в Давосі у нас були цікаві зустрічі з американцями, які отримали гарну освіту і рік-два викладали в бідних країнах. Я сказав Ромі, що якщо він займеться цим, то безсумнівно час дарма не витратить.

Загалом, ми з Оленою (дружина Пінчука. - Forbes) даємо дітям зрозуміти: треба тягти лямки і розраховувати на себе.

Тепер на вас покладено місію долучати інших багатих людей з України до Giving Pledge?

Для Гейтса і Баффета важливо, щоб ми поширювали цю інфекцію в своїх регіонах.

Ви вже почали інфікувати?

Почав, але ще не знаю, наскільки у наших сильний імунітет. (Сміється.) За останні п'ять років у мене були бесіди на теми філантропії з великими бізнесменами з нашої частини світу. Деяких це взагалі не цікавить. Але у більшості підприємців з Росії і України, що входять до списку Forbes, інтерес є.

Тобто вони, як і ви, готові віддати половину статків на вирішення соціальних проблем?

У сучасного бізнесмена повинно бути двоєдине завдання - прибуток і вирішення соціальних питань. Ти повинен. Ця думка ще не заволоділа масами, але це дуже потужний тренд.

Чим далі, тим гостріше буде стояти проблема нерівності. Не потрібно, щоб всі були рівні матеріально: потрібно, щоб у всіх були рівні можливості - доступ до освіти, охорони здоров'я, прав людини. І тут роль філантропа може бути колосальною. Модель взаємини між бізнесом і суспільством потрібно міняти. Не може і не повинно бути такого, що багаті продовжують багатіти, а бідні стають біднішими.

Щоб долучити якомога більше бізнесменів до цього руху, в Giving Pledge обговорюється ідея знизити планку. Якщо людина не може віддати половину, нехай почне з 10-20%. Потрібно, щоб у суспільстві настало розуміння, що рухатися в такому напрямку правильно і долучатися можуть не тільки люди зі списку Forbes.

Ви вірите, що в Україні окрім вас ще хтось приєднається до Giving Pledge?

Формальне приєднання необов'язкове, але це хороший знак суспільству. Упевнений, що люди будуть рухатися в цьому напрямку. Я в жодному разі не хочу тиснути на когось. Я сам приєднався пару днів тому.

Який механізм передачі половини стану ви для себе вибрали?

Мене в 2011 і в 2012 роках запрошували на зустрічі філантропів-мільярдерів. Там люди не яхтами міряються, вони обмінюються досвідом стосовно благодійних проектів, обговорюють підвищення ефективності філантропічних програм. Цієї весни я буду радитися з учасниками Giving Pledge, в якій формі краще передавати кошти, виконуючи своє моральне зобов'язання. Я ще не знаю, які форми найефективніші і правильні. Я розраховую не тільки повчитися, але і поділитися своїм досвідом. Білл Гейтс сказав, що я досить інноваційний як філантроп. І я з ним згоден.

Фонд Віктора Пінчука витрачає на благодійні проекти $ 15-25 млн. на рік. Наскільки збільшиться ця сума тепер?

Наша сім'я витрачає на філантропію та громадські проекти дещо більші суми. Продовжувати інвестувати такими темпами, з урахуванням середньої тривалості життя, - це вже буде дуже багато. Той факт, що я приєднався до Giving Pledge, не означає, що я негайно повинен збільшити інвестиції в благодійність. У нас є стратегія, є проекти, які для нас важливі. Якщо вони будуть вимагати підвищення фінансування - будемо його збільшувати.

Які нові проекти з'являться в портфелі вашого фонду?

У цьому році ми запустимо нову програму - Еducation online. Будемо перкладати найцікавіші лекції на українську мову. Українські діти зможуть безкоштовно стати студентами Гарварду, Стенфорда, MIT. Нехай поки що онлайн-студентами.

На чому фокусуватимуться ваші філантропічні проекти?

Це точно будуть інвестиції в нове покоління в Україні. Освітні та стипендіальні програми, відправка дітей на навчання за кордон із зобов'язанням повернутися в Україну. Залишається також охорона здоров'я, продовжимо програму «Колиска надії», за якою ми обладнуємо неонатальні центри. Коли я знаю, що у нас врятовано понад 14 000 життів малюків - я отримую найвище задоволення.

Просування країни також у фокусі. Щоб просувати Україну, необхідно наші суспільні проекти поміщати в глобальний контекст. Наприклад, так як ми робимо на щорічних зустрічах YES в Ялті. Той же Future Generation Art Prize - глобальний проект, в якому беруть участь понд 130 країн. Але цим же ми і просуваємо Україну - вони всі сюди приїжджають. До речі, до сучасного мистецтва я ставлюся як до найважливішого елементу модернізації суспільства.

Еducation online - деякі курси будемо підтримувати в глобальному масштабі. Фінансуватимемо створення курсів, пов'язаних з підприємництвом та інноваціями.

Є якісь думки стосовно нових проектів, окрім перекладу онлайн курсів?

Я поки що незадоволений пілотним проектом «Біржа благодійності». У ньому поки що немає ефективного національного масштабу. Він не вийшов на потрібний рівень. Мало збирає пожертв. Це наша внутрішня проблема. В Америці через подібні проекти збиралися мільйони, причому за один-два дні. Я хочу, щоб ми вийшли на новий рівень.

Думаю, що прийде правильний час і тут буде один з найкращих у світі музеїв сучасного мистецтва. Причому зауважте, будівлю артцентру не можу перепрофілювати під бізнес-центр або комерційний центр. Я його нікуди не заберу і те, що всередині теж.

За який період ви плануєте віддати половину статків?

Немає ніякого періоду. Подивимося, як піде. Я взяв зобов'язання, що те, що я роблю, - це мета мого життя і я продовжу цю справу. І якщо за життя я недостатньо витрачу, то решта витратиться після смерті.

На яку суму ви оцінюєте половину своїх статків?

Це питання до вас.

Ви згодні з нашою оцінкою?

Ні. Давайте краще говорити про благодійність.

Джерело:

Автор: Леся Войтицька

Журнал "Forbes" №3, березень 2013

Share |

Повернутися до списку статей

Створення та підтримка сайту: Креативна агенція «Арт Депо»