Укр Eng

Преса про нас

30.03.2017

Девід Кемерон: Ми готові зберігати санкції проти РФ, скільки знадобиться

Велика Британія 29 березня офіційно розпочала процес виходу з Євросоюзу, запустивши механізм тривалого розлучення з ЄС.

Колишній британський прем’єр-міністр Девід Кемерон, під час керівництва якого був проведений референдум про Brexit і якому це коштувало посади, цього дня був у Києві і читав лекцію для студентів на запрошення Фонду Віктора Пінчука.

Кемерон запевнив, що Британія після Brexit не залишить Україну самотужки боротися з російською загрозою. Після лекції Кемерон дав "Європейській правді" коротке інтерв'ю, яке - стверджують у команді політика - стало для нього першим після відставки.

І перш за все – заявив, що він і досі вважає правильним рішення про проведення референдуму.

* * * * *

– Я вважав правильним провести референдум про членство Британії в ЄС, оскільки це питання отруювало політику країни роками. Референдуми обіцяли, але їх не проводили. ЄС змінювався, набував більше повноважень, але людей про це не питали. Саме тому я пообіцяв провести референдум.

І я досі вважаю, що це було правильно.

Звісно, результат виявився не тим, якого я прагнув, але ми маємо його поважати. Саме тому сьогодні (29 березня) Тереза Мей робить наступний крок, виконуючи волю народу.

Ми були в ЄС з практичних міркувань, ми мали торгівлю і співпрацю. Але Британія завжди вагалася і виступала проти ідеї глибшого і більш інтегрованого союзу. Нам ніколи не подобався прапор ЄС. У нас є свій прапор і нам подобається наш прапор.

– Існує думка, що Британія після виходу з ЄС може скоротити обсяг міжнародної фінансової допомоги, в тому числі для України.

– Я так не думаю. Очевидно, британський уряд сам робитиме свій вибір, але за межами Євросоюзу ми маємо один з найбільших бюджетів допомоги у світі.

Ми, як і раніше, зацікавлені в наданні допомоги країнам, таким як Україна, у вдосконаленні управління, судової системи, боротьбі з корупцією.

І я вірю тому, що почув від Терези Мей – що ми збережемо нашу глобальну роль у цій сфері.

– Як мають діяти українські лідери, щоб не втратити увагу Заходу?

– Найкращий шлях – нагадувати Заходу про важливість суверенної природи України як повноправного члена ООН, що має право на самовизначення.

Друге, що потрібно зробити – нагадати людям, що, інвестуючи в Україну, вони інвестують в успіх. Країна, яка розвивається та проводить реформи, може перетворитися на історію успіху.

І третє: вам потрібні приклади того, що вже було зроблено – вжиті заходи, здійснені зміни – щоб дати людям впевненість у тому, що історія успіху продовжуватиметься.

– В Україні побоюються, що Європа за останні три роки конфлікту на Донбасі "втомилася". Чи справді Захід може "забути" про Україну?

– Така небезпека є, тому що в міжнародних справах втомлюються від певних проблем.

Але якщо врахувати, скільки крові ми колись пролили в Європі через зміни кордонів за допомогою сили, через насильство, то Європа не повинна забувати про те, що з вами сталося. І я впевнений, що європейські лідери і країни, на чолі з Терезою Мей, Ангелою Меркель і Дональдом Туском, серйозно дбають про майбутнє України і будуть продовжувати це робити.

– Яким є ваше ставлення до Мінських угод? Чи залишаються вони і досі хорошим інструментом для врегулювання ситуації на Донбасі?

– Угода має недоліки, але все ж це керівний документ і в ньому містяться перші два кроки, необхідні для будь-якого мирного процесу. Це – припинення вогню і відведення важких озброєнь. Який би напрямок руху ми не обрали, ми повинні почати з цього.

– Британія після виходу з Євросоюзу продовжить приєднуватися до санкцій ЄС проти Росії?

– Я дуже на це сподіваюся. Я не бачу жодних причин, чому цього не має статися.

Ми були провідним голосом на користь запровадження санкцій. І я дуже сподіваюся, що після Brexit ми продовжимо дуже тісно співпрацювати з Європою з цього питання.

– На вашу думку, Європа повинна збільшити тиск на Росію? Чи збереження поточних санкцій достатньо?

– Я думаю, необхідно продовжувати чинити тиск на Росію, зберігаючи санкції. Є країни, які виступають за санкції з меншим ентузіазмом, але це лише нагадує, наскільки такі заходи важливі.

– Як довго Лондон готовий зберігати санкції проти РФ?

– Стільки, скільки знадобиться.

Я сподіваюся, що санкції триватимуть так довго, як це необхідно.

Ви знаєте, що єдиний шлях для Росії скасувати санкції – це виконати Мінські угоди. Ми поки що не бачимо прогресу щодо виконання "Мінська" та відновлення контролю Україною над своїм східним кордоном. Конфлікт досі триває. Але я думаю, що санкції демонструють, що Захід не терпітиме таких дій. І вони вплинули на економіку Росії.

Автор: Юрій Онищенко
Share |

Повернутися до списку статей

Відео

RSS Все відео
22.02.2024

7-й Український ланч з нагоди Мюнхенської конференції з безпеки (MSC 2024)

23.01.2024

Український Сніданок у Давосі 2024. Анджей Дуда, Девід Кемерон, Дмитро Кулеба, Христя Фріланд

10.12.2023

Як наші лікарі рятують поспішайок під час війни - програма "Колиски надії"

19.09.2023

YES КОМАНДНИЙ ПУНКТ: Відкриття щорічної зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії 2023

Сторінки 1 2 3 4 5 ... із 5
 

Новини

RSS Усі новини

У Черкасах відкрився інноваційний реабілітаційний центр для поранених військових RECOVERY

29.02.2024

Надсучасний реабілітаційний центр RECOVERY розпочав роботу в Черкасах. Щорічно центр надаватиме якісну й безоплатну допомогу понад 1000 захисників і захисниць України. Це вже 9-й центр національної мережі, що заснували Віктор та Олена Пінчуки задля допомоги Силам безпеки й оборони України. 

2 роки повномасштабного вторгнення: вклад Віктора та Олени Пінчуків у наближення Перемоги

26.02.2024

За два роки повномасштабного вторгнення компанії ІНТЕРПАЙП, Geo Alliance, Starlight Media Group разом з Фондами Віктора та Олени Пінчуків спрямували на допомогу країні, військовим, медикам, цивільним постраждалим, а також на реабілітацію поранених понад 5,77 млрд грн.

Фонд Віктора Пінчука та YES у межах неформальної зустрічі YES «Два роки — боротьба триває» провели дискусію «Чи дійсно ізолювати Росію неможливо?»

25.02.2024

24 лютого 2024 року Фонд Віктора Пінчука та Ялтинська Європейська Стратегія (YES) провели дискусію «Чи дійсно ізолювати Росію неможливо?» під час спеціальної зустрічі YES «Два роки — боротьба триває», що відбулася в річницю повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. Учасники дискусії обговорили боротьбу України за життя, свободу і правовий порядок, а також те, як допомогти українцям перемогти в цій боротьбі заради всього світу.

Сторінки 1 2 3 4 5 ... із 5
Створення та підтримка сайту: Креативна агенція «Арт Депо»